RugaBata2012 Eforturile deosebite făcute, pe toate planurile, de administrația bătană, în ultimii șase ani, pentru a schimba fața comunei Bata dar și percepția străinilor față de Bata, se poate spune că și-au atins scopul. Mai mult, chiar în acest an, care n-a fost de fel ușor, efectele acestor eforturi parcă au fost și mai vizibile. Dorința declarată – și exprimată expres a primarului Ion Micurescu de a scoate comuna Bata din anonimat n-a fost numai declarativă: edilul s-a implicat activ în toate domeniile în care Bata avea ceva de arătat lumii. Și n-au fost puține. An de an, cu o determinare demnă de invidiat, Ion Micurescu a coagulat toate forțele comunități sale, a căutat și a găsit re­sursele – atât… morale cât și materiale – de a continua atât manifestările iniția­te de el și aduse în stadiul de… tradiție cât și pe cele vechi, pe care le-a reactivat și le-a dat o nouă strălucire.
Vânătoarea, la nivel de Festival Național
Începem enumerarea cu cea mai cunoscută acțiune inițiată și adusă la nivel de Festival Național care este legată de vânătoare. Festivalul Națio­nal al Vânătorii – ajuns la a șasea ediție, s-a născut dintr-un concurs fericit de împrejurări: îmbinarea în mod fericit a pasiunii, moștenită din familie și înso­țită de pricepere, a edilului bătan pentru vânătoare; disponibilitatea aces­tuia de a organiza acest gen de manifestări la nivelul cerut de standardele din domeniu și mai ales valorificarea condițiilor naturale practicării acestui sport existente la Bata, existența unei vechi tradiții în domeniu de pe vremea rega­lității.
Ca o confimare a valorii acestei activități stau și cele cinci… medalii de aur obținute de Ion Micurescu la cea de a IV-a ediție a „Expovenatoria“, organizată în 2 iunie 2013 la Muzeul Banatul din Timișoara.
Ruga satului Bata
Revigorând o străveche tradiție, Ruga satului a fost reluată după o întrerupere de câteva decenii. Legată de comunitate și de credința străveche, Ruga satului se ține în preajma datei de 29 iunie, când se ține și Hramul Bise­ricii Ortodoxe din Bata care este Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel. Îndemnul de a scoate la lumină, alături de frumoasele obiceiuri, și frumoasele costume populare bătane, a fost sprijinit de însuși primarul Ion Micurescu, înveș­mântat doar în straie populare la această sărbătoare. Așături de el au venit, an de an, tot mai mulți fii ai satului să participe la Rugă, și alături de ei tot mai mulți oaspeți care au dus mai apoi în lume vestea despre frumusețile din Bata.
(F.B.)

Recomandările redacției