Pandemia de Coronavirus a fost, cu siguranță, mult peste puterile noastre de a duce. Sistemul sanitar a fost pur și simplu dat peste cap, medicii nu au știut încotro s-o apuce, ambulanțele au devenit autobuze, iar morgile neîncăpătoare. Era pe undeva de înțeles toată această nebunie. Omenirea întreagă nu a mai avut de-a face cu o asemenea pandemie de o sută de ani, de la Gripa Spaniolă. Era de înțeles însă toată această bâlbâială a autorităților sanitare în primul val al pandemiei. După primul val, cam trebuia să ne trezim și să fim oarecum mai organizați. La fel ne-a bulversat însă și valul doi și trei, iar despre al patrulea ce să mai vorbim? Aproape că ne-a înecat cu totul.

Trăim în Vest, cu un picior în Ungaria. Deci foarte aproape de lumea Occidentală, de civilizație, acolo unde cei responsabili au coordonat mult mai bine valurile ulterioare ale pandemiei. Aradul, în loc să tragă cu ochiul înspre cum reușesc alții să țină piept bolii, era să se înece cu totul sub valul patru al pandemiei. A fost cel mai crunt val pentru noi, iar sistemul sanitar parcă și-a arătat mai mult ca niciodată incompetența.

Ce am învățat după tragedia valului patru? Nimic! Profesionalismul se subjugă în continuare politicului, așa cum este numit și menținut în continuare în funcția de director al Direcției de Sănătate Publică Arad, domnul Horea Timiș. În toate valurile pandemiei, care au trecut pe lângă el fără să înțeleagă nimic, domnul Timiș a demonstrat niște calități indubitabile în rolul de postac pe Facebook. A înroșit Facebookul. Din păcate, ideile sale „inovatoare“ de pe Facebook nu ne-a ajutat cu nimic. Sistemul sanitar a fost depășit complet.

Se va schimba ceva? Previziunile rămân sumbre. Ambulanțele sunt deja copleșite de numărul uriaș de cazuri, localitățile din județ intră rând pe rând în scenariul roșu, dar domnul Timiș, după patru valuri de pandemie și copleșiți deja de-al cincilea, ne liniștește pe Facebook: „Ne-am întâlnit să analizăm posibile scenarii legate de «Valul 5»“.

Recomandările redacției