Valuri de nemulțumiri la Județean din cauza diminuării salariilor

0
4705

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean Arad a luat decizia de a diminua cuantumul procentului oferit la salariu pentru efectuarea gărzilor în zona verde a spitalului. 

Astfel, pentru gărzile efectuate în lunile mai și iunie 2021 medicii care efectuează gărzi în zona verde vor primi un spor de 40% în zilele lucrătoare și de 75% în zilele de sâmbătă și duminică.
Conform legii, sporul de gardă poate fi de până la 75% pentru zilele lucrătoare și până la 100% pentru zilele de sâmbătă și duminică.
În luna aprilie 2021, un medic primar, gradație V (gradație maximă) a fost plătit pentru o gardă din timpul săptămânii (17 ore) cu 824 de lei net, iar sâmbăta și duminica (24 de ore) cu 1.330 de lei net.
În lunile mai și iunie 2021, același medic va primi 660 de lei net, pentru o gardă efectuată în timpul săptămânii și 1.164 de lei net pentru una efectuată sâmbăta și duminica.

„Această diminuare se aplică gărzilor efectuate pe secțiile non-COVID-19 deoarece, până acum gărzile se plăteau identic și pe secțiile COVID-19 și non COVID-19 fapt care, în ultima perioadă a dus la imposibilitatea de a asigura necesarul de gărzi pe secțiile COVID-19. Așadar am decis ca cei care lucrează pe secțiile COVID-19 să primească sporul maxim de gardă iar cei din zonele verzi să primească mai puțin. În ultima perioadă, am gândit mai multe măsuri menite să eficientizeze activitatea în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Toate aceste măsuri au fost discutate și cu personalul medical, înainte de a fi puse în practică. Sunt unele nemulțumiri legate de procedurarea încheierii contractelor de angajare a medicilor din sursă externă în cadrul liniilor de gardă aprobate, respectiv a angajării cu contract de prestări servicii a medicilor și a asistenților medicali. Urmare a noii proceduri, se vor încheia contracte de gardă externă/prestări servicii doar în baza competențelor și a necesității iminente. De exemplu, atunci când se solicită o gardă externă, medicul șef va trebui să înainteze o notă de fundamentare prin care să argumenteze de ce garda nu poate fi asigurată de către colegii noștri și de ce este necesară aducerea unui medic din extern”, a precizat ec.Florina Ionescu, manager interimar SCJU Arad.

Decizia conducerii ar urma să determine întoarcerea pe secţiile Covid-19 a personalului medical care nu mai doreşte să deservească respectivele secţii, din motive necunoscute. 

Azi dimineață a avut loc un protest cu angajații nemulțumiți de alegerea conducerii instituției. 

Măsura a fost contestată de angajaţi oficial, prin intermediul Camerei Judeţene a Medicilor, dar nu a fost „luată în serios”. 

Totuși, potrivit medicilor spitalului, salariile sunt doar o mică parte a problemei cu care se confruntă aceștia. Medicii au protestat pentru abuzurile împotriva cadrelor medicale și pentru atitudinea sfidătoare a conducerii. Noua conducere, după părerea lor, și-a creat un instrument de represiune prin individul Andrei Barna. Se spune că el fost numit ilegal președinte al Comisiei de Acreditare.

Mâine, 14 mai, angajații de la Județean vor ieși la alt protest, care va avea loc în fața Consiliului Județean Arad, la ora 13. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.