OLYMPUS DIGITAL CAMERAReprezentanţii Biroului Vamal de Interior Arad au prezentat, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, bilanţul instituţiei. Potrivit informaţiilor furnizate de Emil Bătălan, şeful Biroului Vamal,  din activitatea vamală au fost realizate venituri (taxe vamale şi TVA) în sumă de 61,3 milioane de lei. În raportul prezentat Prefecturii se menţionează că veniturile reprezintă 99,07% din suma atrasă la buget anul trecut. „Procentul mai mic de încasări în vamă este datorat în principal aderării Croaţiei la UE şi a creşterii procentului de TVA amânat la plata în vamă. Din acest total de încasări, 0,36% reprezintă sume constatate din activitatea de control vamal ulterior prin reverificarea declaraţiilor vamale înregistra­te. Biroul Vamal Arad îşi desfă­şoară activitatea cu un personal de execuţie în număr total de 15, lucrători vamali repartizaţi pe cinci compartimente de lucru, cu atribuţii diferite, atât pe linie de control vamal vămuire mărfuri cât şi pe linie de control fiscal produse accizate, din care două sunt şi compartimente cu atribuţii suport, respectiv informatizare şi financiar-contabilitate”, susţine Bătălan.
Mai multe exporturi decât importuri
În raport se arată că anul acesta au fost efectuate un număr de 8.717 operaţiuni vamale de import pentru 280 operatori economici şi 9107 operaţiuni vamale de export pentru 264 operatori economici, pentru un total de 6502 mijloace de transport marfa. „Rezultă  o pondere de 51% pentru exportul de mărfuri din totalul opera­ţiunilor derulate, restul fiind operaţiuni de import”, mai afirmă Bătălan. Potrivit vameşilor, cele mai multe importuri au fost făcute în luna martie, când au fost înregistrate 812 operaţiuni de acest tip, iar cele mai multe exporturi în iulie, când s-au realizat 1050 de operaţiuni.
Zece antrepozite fiscale de producţie
În ceea ce priveşte activitatea de supraveghere fiscală a circulaţiei produselor accizate trebuie spus că Vama are în evidenţă „zece antrepozite fiscale de producţie, dintre care cinci de vinuri, trei de produse energetice şi două de alcool; cinci utilizatori finali, dintre care trei de produse energetice şi doi de alcool; 65 de angrosişti cu băuturi alcoolice şi tutun prelucrat; 32 cu achiziţii intracomunitare de accize nearmonizate (cafea); 56 de comercianţi endetail cu benzină şi motorină; 51 de comercianţi angro cu benzină şi motorină; patru mici producători de vinuri; 261 producători individuali de ţuică şi rachiuri din fructe.” În raport se mai menţionează că „toată această activitate […] este derulată sub directa coordonare a Directei Regionale Vamale din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara, biroul vamal fiind subor­- donat acestora, cu toate compartimentele suport (juridic, financiar-investiţii, resurse umane) în cadrul DGRFP Timişoara, Biroul Vamal neavând personalitate juridică”.

Recomandările redacției