14 poliţişti de frontieră de la Vărşand, Turnu, Nădlac şi Nădlac II au fost achitaţi, pentru a doua oară, de Tribunalul Arad, într-un dosar pentru luare de mită.

Este vorba de un dosar instrumentat de DNA Timișoara din 2016, atunci când investigatori sub acoperire adunau probe pentru a dovedi faptele de corupție din vămile arădene. S-au efectuat descinderi în punctele de frontieră și la domiciliile polițiștilor de frontieră. În final, 18 inculpați au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Patru dintre ei au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, însă ceilalți 14 au continuat „lupta”.

În 2020, instanța arădeană i-a achitat pe cei 14, eliminând aproape toate probele din dosar. Curtea de Apel Timișoara a dat însă dreptate procurorilor și a întors dosarul la Tribunalul Arad. La rejudecare, cei 14 au fost achitați din nou, asta deși ceilalți 4, care recunoscuseră că luau șpagă, au fost deja condamnați la pedepse de suspendare sub supraveghere. Mai mult, Tribunalul Arad a ridicat sechestrul de pe sumele pe care polițiștii de frontieră le-ar fi primit ca șpagă.

Decicizia nu este însă definitivă, existând posibilitatea să fie contestată din nou la Curtea de Apel Timișoara.

Vameșii arădeni – o piesă de puzzle în dosarele contrabandiștilor de țigări

Potrivit pressalert.ro, comisarul Florin Avram, șef de tură în 2016, la vama Vărșand a ajuns să propună investigatorului sub acoperire din dosar organizarea unor transporturi de țigări de contrabandă din Serbia, susținând că are conexiuni la vama Jimbolia, stabilind și cui să fie vândută marfa. Cel care asigura intrarea țigărilor în țară trebuia să primească 30.000 euro. Transportul nu s-a mai realizat pentru că DNA i-a ridicat pe cei 18 polițiști de frontieră de la vămile arădene, acuzați de luare de mită și trafic de influență.

Potrivit aceleiași publicații, există în spațiul public acuzația că vameșii ar fi protejați de către instanțe, motivul celei de-a doua achitări folosit de acestea din urmă fiind că…polițiștii au fost provocați să ia șpagă de către investigatori, probele fiind administrate neloial.

Recomandările redacției