Vameşul Pavel Vanciu din Sebiş a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

0
249

Vameşul Pavel Vanciu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul „Usturoiul”, ieri fiind luat de acasă şi dus în arestul poliţiei. Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Pavel Vanciu, toţi trei foşti vameşi în Halmeu, acuzați că au prejudiciat bugetul UE cu 1,5 milioane euro prin exporturi fictive de usturoi, au fost condamnați de Judecătoria Satu Mare. Cei trei au fost trimişi în judecată în dosarul “Usturoiul” în februarie 2013. Învârtelile vameşilor au fost descoperite după ce s-a constatat o diferenţă de 50 de TIR-uri între cele aflate în evidenţa Vămii Halmeu şi cele ale poliţiştilor de frontieră din Halmeu, scrie gazetanord-vest.ro.

Pavel Vanciu a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual la pedeapsa de un an şi şase luni închisoare. De asemenea, Pavel Vanciu a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene sau către bugetele administrate de aceasta ori în numele ei la pedeapsa de doi ani şi şase luni închisoare. Pavel Vanciu va executa o pedeapsă de trei ani de închisoare. Judecătoria Satu Mare a mai decis ca Nicoleta Dobrescu să plătească Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală despăgubiri în valoare de 2.479.989 lei, Vasile Nagy de 1.790.780 lei, iar Paul Vanciu de 898.978 lei.

Prejudiciu de 1,5 milioane euro

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2007 – 2008, inculpaţii Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Pavel Vanciu, toţi în calitate de inspectori vamali asistenţi în cadrul Biroului Vamal Halmeu, au consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit, fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 54 de mijloace de transport mărfuri încărcate cu usturoi achiziţionat din China. În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina. Cu toate acestea, Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Pavel Vanciu au folosit documentele falsificate pentru a confirma ieşirea din România şi, implicit, din spaţiul vamal european comun, a celor 54 de transporturi de usturoi. Acest fapt a creat condiţiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor menţionate, să nu mai fie achitate. În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 5.169.747 lei (echivalentul a aproximativ 1.477.070 euro), reprezentând taxe vamale şi taxe speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.