O ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor a fost convocată zilele trecute de Florentina Horgea, prefectul județului, pe problema virusului african de pestă porcină. Aradul este în pericol, întrucât, în județul vecin – Bihor există focare de pestă porcină. De asemenea, după cum se știe, sunt afectate alte județe din țară, numărul focarelor depășind 500. În aceste condiții, vânarea porcilor mistreți precum și intensificarea de controale în teritoriu sunt măsurile prioritare, ordonate de Prefectură.

În cadrul ședinței, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Viorel Agud prezentat și măsurile luate în urma videoconferinței din data 31 iulie 2018, organizată de A.N.S.V.S.A.

În consecință, la nivelul județului Arad au fost luate măsuri precum: intensificarea biosecurității la crescătoriile de suine; efectuarea de controale frecvente la aceste crescătorii; identificarea terenurilor pentru îngroparea și incinerarea cadavrelor de porci și mistreți infectate.

Populația trebuie să știe că, prin hotărârea Prefecturii s-a decis suplimentarea cotei de vânătoare pentru specia cinegetică porc mistreț. Garda Forestieră, împreună cu reprezentanții fondurilor de vânătoare din județ, au intensificat acțiunile de control în teritoriu.

Agenți din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Arad, în colaborare cu reprezentanți ai D.S.V.S.A. au organizat filtre de control pe drumurile de acces în județ, în piețele neorganizate și în alte locuri susceptibile de vânzare sau transport de animale pentru consum.

De asemenea, tuturor unităților administrativ-teritoriale li s-au solicitat luarea de măsuri de informare și conștientizare a populației privind modalitățile de transmitere a pestei porcine, una din acestea fiind migrarea populației din județele limitrofe, având ca scop culegerea de ciuperci și fructe de pădure.

Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea a dispus constituirea Comisiei pentru identificarea și punerea la dispoziție a terenurilor pentru îngroparea/ incinerarea cadavrelor de porci și mistreți infectate cu virusul pestei porcine africane, în scopul urgentării identificării terenurilor pentru distrugerea alternativă a cadavrelor de porci și mistreți.

Recomandările redacției