Vânzarea medicamentelor la bucată va fi interzisă în farmaciile din România, nu însă și în Arad

0
771

Vânzarea medicamentelor la bucată este interzisă în farmaciile din România, începând chiar de sâmbătă, când intrp în vigoare o directivă europeană ce le impune farmaciștilor să vândă doar cutii întregi cu medicamente. Noua directivă europeană are ca scop să controleze strict sursa medicamentelor şi să le identifice repede pe cele falsificate, prin intermediul unui sistem de verificare impus de Uniunea Europeană tuturor statelor membre.

Acest nou regulament va avea şi efecte adverse în România, deoarece mulţi bolnavi fără posibilitate financiară nu îşi vor mai putea cumpăra doar o pastilă sau două, cum obișnuiau.

Am încercat să vedem în ce fel vor fi afectați și bolnavii din Arad, de această decizie. Tocmai de aceea, am intrat în câteva farmacii din Arad, însă fără a spune că suntem de la ziar, și ne-am dat drept simpli clienți curioși de ce se va întâmpla. Răspunsurile farmaciștilor arădeni au fost șocante, dar în același timp în aceeași cheie. „Am auzit și noi de această directivă. Să ținem cont de ea? Fugi, domnule de aici! Nici vorbă. Vom vinde în continuare exact așa cum am făcut-o ca și până acum. Nu ținem noi cont de prostiile lor“.

Totuși, falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră la nivelul Uniunii Europene. Potrivit Comisiei Europene, doar în perioada 2013-2017 au fost raportate 400 de incidente de falsificare. Fiecare cutie de medicamente eliberată în ţările UE va fi verificată din acest punct de vedere la momentul eliberării către pacient.

Începând cu data de 9 februarie 2019, în conformitate cu prevederile Directivei 2011/62 şi Regulamentul Delegat 2016/161, în statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, devine operaţional Sistemul European de Verificare a Medicamentelor (SEVM), iar de la această dată, doar medicamentele care respectă noile reguli de securitate vor putea fi puse în circulaţie.

Serializarea vizează medicamente ce se eliberează în baza unei prescripţii medicale cât şi un medicament fără prescripţie, a cărui substanţă activă este omeprazolul.

Verificarea se face prin scanarea de către farmacist a codului bidimensional tipărit pe fiecare cutie de medicamente, operaţiune prin care informaţia codificată este comparată cu cea urcată de producător în baza de date europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.