Vânzările de flori s-au… ofilit în Piața Mihai Viteazul: magazinele iau locul micilor comercianți

0
440

Florile sunt mereu la căutare începând cu 14 Februarie, ziua de Valentine’s Day, și până în 8 Martie, atunci când sunt sărbătorite toate femeile. Vânzătorii de flori din Piața Mihai Viteazul sunt prezenți la datorie în fiecare primăvară, înșirând pe tarabe ghiocei, lalele, și zambile. Ne-am dus să vorbim cu câțiva dintre ei, pentru a înțelege cum au mers vânzările anul acesta, comparativ cu alți ani. Am aflat astfel că Dragobetele nu este o sărbătoare prea populară printre arădeni, că o masă în Piața Mihai Viteazul costă cam 1000 de lei pe lună și că vânzările au mers, în principiu, mai prost decât în anii trecuți. Romantismul nu este neapărat depășit, însă magazinele au luat treptat locul vânzătorilor din piețe, vânzători care își pot duce cu greu traiul din această activitate în economia de azi. Aceștia glumesc că Aradul ia locul I pe țară la vânzările de flori, dar în ochii lor se citește tristețea că omul simplu din România răzbește cu greu.

În ceea ce privește sărbătorile primăverii, unii vânzători susțin că Valentine’s Day atrage mai multe vânzări decât 1 și 8 Martie, în timp ce alții sunt de părere că zilele de 1 și 8 Martie sunt cele mai favorabile.

De Valentine’s Day a mers mai bine, dar de 1 și 8 Martie nu prea a mers. Am rămas cu 200 de zambile de la 8 Martie. A mers chiar prost. Nu suntem încântați. A fost mai prost decât în anii trecuți. Anii trecuți era gârlă aici, pe la ora patru nu prea mai aveai nimic. Așa se duce și obiceiul, așa se duc toate. Magazinele sunt deschise, multe sunt în apropiere și oamenii se duc acolo. Masa și abonamentul la masă sunt destul de mari, în jur de zece milioane costă pe lună o masă. Asta este România noastră, cum să nu meargă tinerii afară? Totul să se facă pentru hoți și bandiți, dar pentru omul de rând nimic. Lucrezi o lună de zile pe trei schimburi și iei 1300-1500, pe care îi dai imediat. Nu vorbesc prostii, ăsta e adevărul. Eu am avut un accident, cine mă mai angajează? Să mă duc să dau cuiva în cap? Nu ai din ce trăi”, ne spune doamna Ioana, vânzătoare de flori în Piața Mihai Viteazul.

Florile în ghiveci sunt și ele la mare căutare, mulți arădeni preferând să ofere ceva viu în locul buchețelelor și buchetelor de flori. „S-au vândut foarte multe flori de cameră în perioada aceasta. De la 1 Martie până acum au trecut foarte bine. Trec și de Valentine’s Day, și de Dragobete. A fost totuși mai rău decât în alți ani, s-au vândut mai puține și decât anul trecut”, ne-a povestit o doamnă care se ocupă exclusiv de plante în ghiveci.

Așa cum spuneam, Valentine’s Day, sărbătoarea importată a îndrăgostiților, este mult mai în vogă decât Dragobetele. O altă doamnă ne spune astfel: „De Dragobete nu s-au vândut decât ghioceii. Acum, în 8 Martie s-au vândut mai bine florile. Cam în fiecare an se vând bine de 1 și de 8”

Unii comercianți au reușit să vândă tot ce aveau, întrucât producția a suferit anul acesta din cauza căldurii. „Anul acesta vremea a fost călduroasă mai devreme și multe flori s-au stricat. Din cauza asta, ce a mai rămas, niște floricele acolo, s-au vândut”, ne-a mai spus o doamnă.

Un domn care are la vânzare destul de multe flori, precum și alte produse, a întărit afirmațiile primilor vânzători. „Au mers vânzările, dar nu la înălțimea așteptărilor pe care le-am avut. A fost ceva mai slab decât în alți ani”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.