O comună alcătuită din satul de reședință Vârfurile, la care se adaugă localitățile aparținătoare Avram Iancu, Groși, Lazuri, Măgulicea, Mermești, Poiana  și Vidra sunt sate așezate pe o zonă muntoasă, nu prea bună pentru agricultură. Înainte de 1989, toată munca din acest domeniu se făcea cu ajutorul cailor, dar cu toate astea pământul era mult mai bine lucrat ca și acum când această metodă a fost înlocuită cu tractoare și aproape toată gama de utilaje care este necesară pentru a munci pământul.

Vârfurile în trecut și azi

Discuție purtată cu domnul Radu Giurgelea, primarul comunei.

-Domnule primar, pe scurt să facem un istoric al comunei Vârfurile, ce ziceți, sunteți de acord?

-Da, de ce nu? Pentru că locuitorii comunei noaste au dus-o destul de greu, mai ales că erau familii numeroase și nu prea aveau din ce face un ban, dar nu s-au lăsat că au fost harnici. Au crescut animale, mai cu pomicultura, alții au mai lucrat pe la Carierele de piatră care după 1989 s-a ales praful de ele. Vă dați seama câtă forță de muncă au absorbit acestea, nu numai din comuna noastră, chiar de pe toată Valea Crișului de la Dieci până la Vața. Apoi am avut secția de exploatare a lemnului, se ducea material lemnos de aici în marile fabrici de prelucrare a furnirului, cherestea și construcții, totul a rămas doar amintire, măcar dacă ar fi mai bine.

Am avut stație de mixtură asfaltică, au demontat-o zile întregi și numai din conducere știu unde au dus-o, cât de bună era aceasta aici că se fac atâtea asfaltări.

Și de ce vorbim, primarul nu poate interveni în aceste probleme, fiind SRL-uri.

-Dar vreau să vă întreb cum o duc cetățenii acum, cum îi vedeți dumneavoastră?

Nu ne putem plânge că o ducem rău. Nu e rău dar se poate și mai bine, la toată casa este o mașină, chiar și două. Când mergem la oraș mergem cu două mașini, avem și tractor și toți din familie cu telefoane mobile. Toate acestea costă bani, și atunci zicem că este rău. Desigur că nu putem spune nici că e chiar bine că sunt scumpe toate, dar din ce v-am prezentat anterior nu se renunță.

–De când sunteți la cârma primăriei?

–Păi eu zic că din 2004.

–Ați avut și hop-uri în toată această perioadă?

–Ca peste tot, și bine și mai puțin bine, dar așa este în viață, dacă totul este frumos, uiți repede. Să știți totuși că nu am stat pasiv față de cetățenii mei, la care am avut mereu ușa deschisă la primărie. Înainte de toate, aș vrea să vă mai spun că suntem un colectiv unit, am o relație foarte bună cu viceprimarul, cum de altfel este și normal să fie.

–Haideți în mare să îmi spuneți câteva dintre realizările dumneavoastră, ca primul gospodar al comunei.

–M-ați luat pe nepregătite dar o să vă spun în mare. Vorbim de asfaltări de drumuri comunale, Măgulicea, Mermești, Vidra, Avram Iancu, Poiana, Lazuri, mai puțin satul Groși, dar și acolo voi face să fie bine.

Am asfaltat străzi în Vârfurile, mai sunt câteva pe care le avem în proiect, am construit o sală de evenimente unde se țin tot felul de activități, am făcut parcare în fața primăriei și zugrăveli la sediul acesteia. Am reabilitat căminele culturale din Măgulicea, Mermești, Vârfurile, Vidra, Avram Iancu și Poiana.

Am introdus încălzirea centrală în primărie, școala din Vârfuruile, am extins rețeaua de apă potabilă cu aproape 45 km, am dotat primăria cu calculatoare, și haideți să ne oprim aici pentru că sunt multe de discutat și cu domnul viceprimar Toma Banciu.

 

Interviu cu viceprimarul Toma Banciu

–Domnule viceprimar, știm că sunteți ca într-o familie, cu ce vă puteți lăuda?

–Da, a omis domnul primar să vă spună că anul trecut am reabilitat Școala din Lazuri și Grădinița. Aici s-au făcut grupuri sociale iar acum avem proiecte în derulare pe o lungime de 12 km în care vor fi incluse cele 15 străzi în satul Avram Iancu, la fel și la Vârfurile se vor asfalta 3,9 km pe străzile care au mai rămas.

–A afectat iarna drumurile?

–Acum, după terminarea sezonului rece, pe drumuri vor începe reparațiile și pietruirea lor. Noi, așa cum a precizat și domnul primar, suntem o echipă, iar la ușile noastre nu așteaptă cetățean după o hârtie sau semnătură.

 

Voicu Sida

 

Recomandările redacției