Sunt zile fierbinți în fotbalul românesc, care încearcă să-și repornească motoarele după două luni de pauză cauzată de pandemia de coronavirus. Dincolo de un protocol de sănătate destul de strict recomandat de autorități, cel puțin la nivelul ligii secunde discuțiile se învârt și în jurul scenariilor de continuare a competiției. După cum vă informam, la începutul săptămânii trecute, reprezentanții grupărilor din eșalonul doi al fotbalului românesc au participat la o videoconferință cu conducerea FRF, care ulterior a trimis pe adresa cluburilor un chestionar. Una dintre opțiuni e de neconceput pentru UTA și chiar contravine unei circulare venite în luna aprilie de la UEFA.
Discuțiile dintre federali și „oficialii” divizionarelor secunde vor fi reluate, iar „Bătrâna Doamnă” nu concepe să fie nedreptățită după munca depusă în acest sezon. Alexandru Meszar, părintele proiectului UTA, este cel care atrage atenția asupra pericolului de a trece meritul sportiv pe planul secund.
– Avem informația că în chestionarul trimis de FRF una dintre variante se referă la un sistem play-off/ play-out cu reducerea numărului de jocuri, dar și înjumătățirea punctelor. Echipa cea mai dezavantajată de acest scenariu este UTA, care și-a câștigat prin muncă avansul important pe care-l are asupra contracandidatelor la promovare. Care ar fi poziția clubului în această chestiune?
· Apreciem faptul că în această situație excepțională cauzată de pandemia COVID 19, Federația Română de Fotbal depune toate eforturile pentru reluarea și încheierea pe teren a sezonului competitional 2019/ 2020. La rândul nostru, așa cum ne-am exprimat și în cadrul precedentei întâlniri online desfășurată cu reprezentantii cluburilor din Liga a II-a, sustinem reluarea sezonului competitional cu disputarea tuturor etapelor rămase. În cazul în care acest lucru devine imposibil suntem de acord inclusiv cu varianta play-off/play-out, dar fără înjumătățirea numărului de puncte.
– Care ar fi argumentele pentru res­pingerea variantei cu înjumătățirea punctelor?
– În primul rând, se creează o inechitate prin diminuarea meritului sportiv, în sensul în care punctele câștigate pe teren până la această dată vor fi înjumătățite în mod nejustificat. Evident, această decizie ar avantaja unele echipe participante în campionatul ligii secunde și ar dezavantaja altele. Prin urmare, considerăm că stabilirea ierarhiei finale ar trebui să se realizeze în baza meritului sportiv în dreptul fiecărei echipe.
– Până la urmă, există o acoperire re­gulamentară pentru această decizie?
– Este destul de limpede că nu. Potrivit articolului 10, aliniatul 3 din cadrul Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice, se prevede posibilitatea ca forul organizator să poată adopta modificări doar în succesiunea etapelor, în anumite situatii exceptionale. În schimb, regulamentul nu prevede și adoptarea unor alte modificări în aceste situații excepționale, cum ar fi înjumătățirea numărului de puncte. De altfel, stabilirea modului de reluare a activității fotbalistice în Liga a II-a trebuie să aibă în vedere considerente de oportunitate care să permită finalizarea acestui sezon competițional în timp util fără, însă, a crea inechități între cluburile participante în campionat.
– Mai înțelegem că nu doar ROAF-ul „condamnă” o hotărâre de înjumătățire a punctelor înainte de play-off sau play-out…
– Într-adevăr, această decizie ar contrazice flagrant și principiul fundamental al meritului sportiv, enunțat cu fermitate de către UEFA în circulara nr. 23 din 23 aprilie 2020.
– E pregătit Clubul UTA să acționeze legal dacă va fi pus în situația de a pierde jumătate din punctele cucerite pe teren?
– Noi pornim de la ideea că acest lucru nu se va întâmpla. Credem în buna credință a celor care conduc fotbalul românesc, dar ne bazăm și pe faptul că știu și dânșii foarte bine că o eventuală înjumătățire a punctelor este ilegală. După ce ne-am consultat cu specia­liști în legislație sportivă internațională, am constatat ca punerea în aplicare a unui sistem ce modifică punctajul echipelor în timpul unui campionat, chiar și în situații excep­ționale, este total ilegala și pot atrage de la sine litigii, inclusiv la forurile sportive internaționale.

Recomandările redacției