Miniștrii Sănătății din statele membre G7 s-au reunit, luni, pentru a discuta despre Omicron. Concluzia lor a fost că tulpina e extrem de transmisibilă, iar comunitatea internațională trebuie să acționeze urgent pentru a limita răspândirea ei, scrie b1tv.ro.

Valeriu Gheorghiță: Estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe

„Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit pănă la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mult de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanți, anticorpii care apar atât după vaccin, cât şi după boala naturală.Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate.

Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe.Este puţin probabil ca la ceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției”, a spus acesta la Antena 3.

Omicron, depistată deja în mai multe state europene

Noua variantă de coronavirus a fost descoperită în Africa de Sud, dar a ajuns deja în Europa, înainte ca autoritățile de pe continent să impună restricții de circulație.Botswana este ţara africană unde au fost prelevate primele probe care au confirmat existenţa noii variante Omicron a coronavirusului, începând din 11 noiembrie, iar guvernul acestui stat a anunţat că până duminică fuseseră depistate 19 cazuri de COVID-19 cu această variantă.Belgia a fost prima țară europeană care a identificat, vineri, un caz COVID-19 cu noua tulpină africană.14 cazuri au fost identificate deja în Olanda și altele în Germania, Italia şi Marea Britanie. Opt suspiciuni există în Franța. Autorităţile sanitare din Portugalia au detectat 13 cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului. Și Cehia şi Austria au confirmat luni primele cazuri de infectare cu noua variantă Omicron a coronavirusului, conform dpa.

Recomandările redacției