Cercetătorii de la spitalul Bambino Gesu din Roma a realizat prima „imagine” a tulpinii noi, care provoacă îngrijorare în întreaga lume, în care compară numărul mutațiilor cu cele ale variantei Delta, relatează Agerpres. Un lucru se vede clar: sunt mult mai multe, dar „asta nu înseamnă neapărat că este și mai periculoasă”, spun cercetătorii italieni, care precizează că alte studii vor stabili acest lucru. 

Pe imaginea tridimensională, care seamănă cu o hartă, „observăm că variata Omicron prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta (care la rândul ei prezintă un mare număr de mutaţii), concentrate preponderent într-o zonă a proteinei care interacţionează cu celulele umane”, explică echipa de cercetători a spitalului din Roma. 

„Aceasta nu înseamnă automat că aceste variaţii sunt mai periculoase, ci pur şi simplu că virusul s-a adaptat din nou speciei umane generând o altă variantă. Alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puţin periculoasă ori mai periculoasă”, precizează cercetătorii italieni. 

Echipa spitalului Bambino Gesu s-a axat în cercetarea sa asupra studierii mutaţiilor la nivelul structurii tridimensionale a proteinei spike. Această proteină, care este partea virusului studiată cu cea mai mare atenţie, este responsabilă cu recunoaşterea receptorului uman şi cu pătrunderea virusului în interiorul celulelor, iar vaccinurile şi anticorpii monoclonali acţionează asupra acestei proteine. 

Imaginea a fost realizată pe baza studierii secvenţelor acestei noi variante primite în special din Botswana, Africa de Sud şi Hong Kong, primele locuri unde Omicron a fost descoperită. 

Sursa: Libertatea.net

Recomandările redacției