paltineanuSportul arădean s-a îmbogăţit recent cu o nouă investiţie importantă la nivel de infrastructură. Este vorba despre microcomplexul din incinta Stadionului Gloria, care cuprinde şi o frumoasă sală de gimnastică, sală dotată cu aparatură de ultimă generaţie, dată în administrarea Clubului Sportiv Municipal Arad. Pentru a puncta acest început cu dreptul în 2014 am stat de vorbă cu directorul CSM Arad, Vasile Păltineanu.
– Domnule director, recent în peisajul arădean, în incinta stadionului Gloria Arad, pe strada Dacilor numărul 9, a apărut un microcomplex sportiv format dintr-o sală de gimnastică şi un spaţiu alcătuit din sală de forţă, vestiare şi anexe pentru atle­tism. Cum aţi caracteriza această investiţie?
– Această construcţie întregeşte patrimoniul sportiv al comunităţii arădene. O asociere interesantă şi inspirată: gimnastica şi atletismul sunt două discipline sportive performante, care au adus Aradului patru medalii olimpice. Să fie de bun augur! Acest edificiu recent construit se impunea mai de mult şi este efectul unui proiect în care s-a implicat în principal Primăria Municipiului Arad, prin domnul  primar Gheorghe Falcă.
– Gimnastica este o disciplină cu mare tradiţie la nivelul Aradului. Ce ne puteţi spune despre pers­pectivele acestui frumos sport?
– În ultimii ani, pregătirea s-a realizat mai mult în condiţii improvizate şi adaptate. Aradul a dat de-a lungul anilor gimnaste şi gimnaşti de valoare internaţională: Emilia Eberle, sportivă a CS Arad care a cucerit două medalii olimpice la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980, Dana Dumitru, Cristian Leric (antrenor Lucian Popa), Constantin Covaci şi Adelin Kotrong (antrenor Eugen Căţean), dar şi alţii. Recent vorbim din nou de gimnaste arădene campioane naţionale: Olivia Cîmpian, transferată la Deva, Iulia Berar şi Anamaria Rugină, antrenate de Ciprian Hegyi şi Carina Franiov.
– Cum s-a ajuns la realizarea acestei noi investiţii în materie de sport?
– Această realizare  a necesitat sincronizarea şi unirea eforturilor mai multor instituţii şi persoane din postul de conducere care au înţeles necesitatea existenţei la Arad a unei săli de gimnastică. Dacă sala a fost construită de Primăria Munici­piului Arad, dotarea ei s-a făcut prin implicarea Ministerului Tineretului şi Sportului în urma vizitei la Arad a domnului ministru Nicolae Bănicioiu din primăvara anului 2013, care a aprobat achiziţionarea echi­pamentelor moderne de gimnastică pentru CSM Arad. Un rol de­terminant în realizarea sălii şi al acestor achiziţii l-a avut domnul director Viorel Bitang. Antrenorii de gimnastică arădeni, Federaţia Română de Gimnastică şi SC Spu­motim SA şi-au adus de asemenea contribuţia.
– Sala va fi administrată de către CSM Arad. Când va începe activitatea şi dacă ne puteţi oferi detalii despre aparatură?
– Activitatea va începe cel târziu la 1 Martie. Acest obiectiv sportiv este dotat cu aparate specifice de gimnastică feminină şi masculină de ultimă generaţie marca Janssen Fritsen omologate de Federaţia Internaţională de Gimnastică. Pe aceste aparate se va concura şi la Jocurile Olimpice din 2016. Echipamentele în valoare totală de 370.735,20 lei au fost achiziţionate prin firma SC Vest Sport SRL. Montarea lor s-a realizat de aceeaşi firmă cu sprijinul antrenorilor de gimnastică Eugen Căţean, Carina Franiov, Ciprian Hegyi şi a părinţilor sportivelor de la CSM Arad.
– Ce loc îi găsiţi acestei săli dar şi întregului microcomplex în peisajul sportiv arădean?
– Sala de gimnastică din Arad trebuie să îşi găsească rolul şi locul pentru care s-a construit: promo­varea şi dezvoltarea gimnasticii de performanţă, iniţierea unui număr cât mai mare de copii,  transforma­rea ei intr-o adevărată oază de sănătate pentru arădeni. Împreună, stadionul Gloria, sala de gimnastică şi sala de forţă, vestiarele şi anexele pentru atletism for­mează un ansamblu în care comunitatea arădeană poate practica organizat şi civilizat  mişcarea, exerciţiul fizic şi sportul. Această investiţie este o provocare pentru toţi cei implicaţi cu responsabilităţi în fenomenul sportiv: conducători, antrenori, sportivi, părinţi, simpatizanţi, susţinători, etc. Când este vorba de a investi în cetăţenii urbei, nimic nu este suficient, scump sau foarte scump!

Recomandările redacției