Vechimea necesară în serviciu pentru primirea pensiilor militare ar putea fi redusă de la 15 la 10 ani, pentru specialiştii cu înaltă sau dublă calificare profesională, încadraţi pe filieră externă, după un proiect de completare a legii privind pensiile militare de stat, depus la Senat.

Această iniţiativă legislativă, depusă la Senat de trei deputaţi PSD, propune modificarea articolului 16 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel încât, în situaţia specialiştilor cu înaltă şi/sau dublă calificare profesională, încadraţi pe filieră externă în vederea îndeplinirii atribuţiilor instituţiei, vechimea în serviciu să fie de cel puţin 10 ani.

Astfel, potrivit expunerii de motive, „condiţia cumulativă a vechimii în serviciu de cel puţin 15 ani pentru deschiderea dreptului de pensie militară produce, pentru încă cel puţin 24 de luni de la intratrea în vigoare a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, situaţii de dublă discriminare, după vârstă şi gen, a unei întregi categorii de personal de specialitate, încadrate direct, în temeiul unor dispoziţii legale ce au prevăzut drept condiţie esenţială pentru deschiderea dreptului de pensie vechimea minimă în serviciu de 10 ani, întâi numai pentru femei şi apoi, în mod egal, pentru femei şi bărbaţi“.

Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă şi au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu, cu precizarea că vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă este de 60 de ani.

La început de an, Casa Judeţeană de Pensii avea în evidenţă 116.346 de pensionari. În municipiu sunt în jur de 43.000 de vârstnici. Mulţi dintre vârstnicii arădeni primesc de la stat, după ani grei de muncă, o pensie de peste 700 de lei.

Recomandările redacției