Filosoful român Mihai Șora a împlinit ieri, 7 noiembrie, vârsta de 105 ani. Șora este în continuare activ pe rețelele de socializare și își ține urmăritorii la curent cu texte proprii.
Mihai Șora s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Ianova, Timiș. Fiu de preot, învață la Timi­șoara, unde a studiat temeinic filosofia și limbile clasice, latina și greaca. În 1938, a obți­nut o bursă la Paris, apoi la Grenoble unde și-a dat doctoratul. Rămâne în Franța până în 1948, când se întoarce în țară să își vadă pă­rinții. Însă, autoritățile comuniste nu i-au mai permis să se întoarcă în Franța, unde se aflau soția Marian și cei doi copii. Ulterior, aceștia au venit și ei în România. Timp de 20 de ani, Mihai Șora nu a mai publicat vreo carte.
După evenimentele din 1989, Mihai Șora a fost primul ministru al culturii, în Guvernul Roman, de unde și-a dat demisia după Mineriada din iunie 1990.
Din 2012, e mem­bru de onoare al Academiei Române. Acade­micia- nul are cont de Facebook de şase ani, iar postările sale sunt urmărite de peste 253.000 de persoane.

Recomandările redacției