Veneţia a fost inundată marţi seară de cel mai ridicat flux din ultimii 50 de ani, relatea­ză BBC, citat d eNews.ro. Turiştii au înaintat cu greu pe străzile inundate pentru a se adăposti, în timp ce un vânt puternic a provocat valuri în Piaţa San Marco, scrie Click.
Apa a atins un nivel maxim de 1,87 de metri, iar alarma pentru inundaţii a sunat de-a lungul canalelor oraşului italian. „În prezent are loc un flux excepţional de ridicat. Toată lumea a fost mobilizată pentru situaţia de urgenţă”, a scris pe Twitter primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro.
Din 1923, când au început să fie făcute măsurători, doar o singură dată apa a atins un nivel mai ridicat, de 1,94 metri, în 1966.
Un localnic de 78 de ani a fost ucis prin electrocutare, atunci când casa i-a fost inun­dată.
Turiștii au intrat în hoteluri pe ferestre
Garda de coastă a suplimentat numărul bărcilor, pentru a fi folosite ca ambulanţe.
Mesele şi scaunele pentru aperitive pluteau pe alei, în întuneric, alături de umbrele răsturnate, în timp ce apa a intrat şi în cele mai înalte cizme. Taxiurile de apă care au încercat să lase oamenii la hote­lurile istorice de pe Grand Canal au des­co­perit că intrările erau inundate, iar clienţii au fost ajutaţi să intre pe ferestre.
„Va fi o noapte lungă”, a scris pe Twitter Brugnaro, afirmând că, în timp ce nivelul apei a început să scadă, „temerile de acum câteva ore au fost înlocuite de evaluarea pagubelor produse”. Primarul a adăugat că nu va declara stare de urgenţă în oraş. Inundaţia excepţională, atribuită crizei climatice, „este o rană care va lăsa un semn permanent”.
Începând din 2003, un proiect major de infrastructură a fost pus în practică pentru a proteja oraşul, dar a fost afectat de depăşirea costurilor planificate, scandaluri şi amânări.
Piaţa San Marco este afectată în special de fluxurile ridicate, fiind situată într-una dintre cele mai joase zone ale Veneţiei.

Recomandările redacției