companieLa aproape trei milioane de lei se ridică profitul brut al Companiei de Apă, pe acest an, potrivit calculelor din proiectul de buget al operatorului, deja aprobat în plenul Consiliului Judeţean. În total, cifra de afaceri a companiei, după cum arată documentaţia se ridică la peste 62,24 mi­lioane de lei. Veniturile companiei nu sunt ra­portate la nivelul realizărilor de anul trecut.
Bugetul Companiei de Apă a fost aprobat de curând de CJA. Dacă veniturile operatorului sunt estimate la 72.316.000 de lei, iar cheltuielile, la 69.334.000 de lei, profitul companiei este de 2.982.000 de lei. Din exploatare, operatorul s-a ales cu venituri de peste 71 de milioane de lei.
Dacă gradul de realizare a veniturilor operatorului calculat ca raport procentual între încasări şi program, în fiecare din ultimii doi ani a fost mai mic de 90%, veni­turile proprii pe acest an s-ar fundamenta în funcţie de anul precedent. Se pare însă că operatorul nu este în această situaţie. „În anul 2011 veniturile din exploatare înca­sate au fost realizate în procent de 103% iar în anul 2012 procentul de realizare a veniturilor încasate au fost de 103%. Ţinând cont de cele menţionate mai sus considerăm că veniturile proprii ale companiei pentru anul 2013 vor fi cele estimate a se realiza nefiind cazul a fi limitate la nivelul realizărilor din anul precedent“, se arată în proiectul de buget ce va fi suspus aprobării CJA.
Trebuie spus că, veniturile companiei au fost estimate în funcţie de producţie şi tarifele ce vor fi practicate în acest an. În ceea ce priveşte tarifele pentru apă şi canalizare sunt prevăzute ajustări în raport cu inflaţia, pe trimestre.
Mai trebuie spus că, din proiectare şi avize, Compania de Apă a obţinut venituri de 765.000 de lei. De la consu­matorii care nu şi-au plătit facturile, ope­ratorul s-a ales cu 34.000 de lei, bani reprezentând taxe de rebranşare. Un număr de 310 rebranşări au fost efec­tuate de companie, taxa de re­branşare fiind de 109,24 de lei, fără TVA.

Recomandările redacției