Condamnarea la 35 de ani de închisoare a soldatului Bradley Manning, găsit vinovat pentru cea mai importantă scurgere de informaţii secrete din istoria americană, este ‘o victorie strategică semnificativă’, ţinând cont de o posibilă reducere a pedepsei, a estimat miercuri site-ul WikiLeaks, informează AFP.

‘Victorie strategică semnificativă în cazul Bradley Manning. El este de acum eligibil pentru eliberare în mai puţin de 9 ani, 4,4 ani conform unui alt calcul’, a scris pe Twitter site-ul WikiLeaks, care a publicat documentele obţinute de soldatul american.

O curte marţială din SUA l-a condamnat miercuri pe Bradley Manning la 35 de ani de închisoare, deşi procurorii au cerut o pedeapsă de cel puţin 60 de ani de închisoare, aceştia argumentând că acţiunea lui Manning a pus în pericol vieţile celor care erau surse ale spionajului american.

Cu toate acestea, sentinţa ar putea fi redusă pentru bună purtare, după ce condamnatul va servi o treime din pedeapsă. Astfel, Bradley Manning ar putea ieşi din închisoare după nouă ani.

Pe când se afla în misiune în Irak, Manning a copiat documentele din bazele de date la care a avut acces şi le-a pus la dispoziţie site-ului WikiLeaks, creat în anul 2006 de australianul Julian Assange, acesta din urmă fiind refugiat de peste un an la ambasada Ecuadorului la Londra şi aflându-se, la rândul său, în vizorul justiţiei americane.

 

 

(AS – autor: Mihaela Moise, editor: Mihaela Toth)

 

Recomandările redacției