Verificări la beneficiarii care prestează muncă necalificată cu zilieri

0
380

În perioada 14 – 19 septembrie 2020 inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Arad au desfășurat o amplă acțiune de informare și control la beneficiarii de pe raza județului Arad, care prestează muncă necalificată cu caracter ocazional, în domeniile prevăzute expres de Legea nr. 52 / 2011 – privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.
Acțiunea s-a desfășurat de altfel la nivel național, fiind parte din Programul Cadru de acțiuni al Inspecției Muncii, pentru anul 2020.
Inspectorii de muncă au verificat cu precădere modul în care sunt respectate dispozițiile legale în ceea ce privește raportul de muncă creat între beneficiar și zilier.
S-a urmărit prin aceasta, creșterea gradului de conștientizare a beneficiarilor și a zilierilor, în ceea ce privește importanța respectării duratei timpului de muncă, a obligației de plată a muncii prestate de zilier, a folosirii muncii cu zilieri doar în domeniile expres prevăzute de actul normativ și nu în ultimul rând a evidențierii zilierilor prin înregistrarea în registrul electronic de zilieri.
Paralel, s-a realizat și informarea beneficiarilor, dat fiind elementul de noutate cu privire la înregistrarea zilierilor, respectiv utilizarea, ca modalitate exclusivă de înregistrare, a registrului electronic de zilieri, începând cu data de 25 iulie 2020.
Se reamintește celor interesați, că pot avea calitate de beneficiar a muncii prestate de zilieri, următoarele entități: persoana juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală și întreprinderea familială.
Totodată, pot desfășura activități necalificate cu caracter ocazional (în regim zilier), atât cetățenii români cât și cetățenii străini care posedă capacitate de muncă.
În ceea ce privește lucrătorii minori cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, aceștia pot desfășura numai activități potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este pusă în pericol starea de sănătate.
Minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani pot desfăşura activitate ca zilieri numai cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali.
Subliniem și de acestă dată, că încălcarea dispozițiilor legale în materie constituie contravenție, amenzile fiind cuprinse între 6.000 lei și 20.000 lei.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.