Veritabile lecții de istorie în prima zi a Festivalului Minorităților Naționale de la Arad

0
313

Festivalul Minorităţilor Naţionale de la Arad, eveniment inclus de anul trecut în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, a început, joi, cu un simpozion dedicat istoriei minorităţilor naţionale şi contribuţiei acestora la patrimoniul municipiului și județului Arad.

Simpozionul „Contribuţia minorităţilor naţionale la patrimoniul comunităţii arădene” a avut loc în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, în prezența a aproximativ 100 de persoane.

La eveniment a participat și Laszlo Surijan, președintele Mișcării Charta XXI pentru Reconcilierea Popoarelor și fost vicepreședinte al Parlamentului European, În dezbaterea prezentată în debutul simpozionului, Laszlo Surijan s-a referit la relațiile dintre reprezentanții etniilor cu populația majoritară care, de-a lungul timpului au creat punți de legătură între popoare.

„Aradul este un exemplu de multiculturalitate, în care foarte mulți oameni, de diferite naționalități, trăiesc împreună, de sute de ani. Vin, întotdeauna, cu mare plăcere în Arad, un oraș al reconcilierii, un oraș-capitală a multiculturalității. Putem vorbi, la Arad, de punți între națiuni și de modul în care aceste națiuni pot colabora“, a spus Laszlo Surijan.

Tot în deschiderea festivalului, au transmis mesaje de salut Ognean Cristici, președintele Uniunii Sârbilor din România și Gheorghe Hleba, prim- vicepreședintele Uniunii Ucrainienilor din România.

La simpozionul din prima zi a Festivalului Minorităților Naționale de la Arad au participat delegații din orașele înfrățite Gyula (Ungaria), Zrenjanin (Serbia) și Praga (Cehia).

Moderatorul evenimentului, prof.univ.dr. Corneliu Pădurean, de la Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universității „Aurel Vlaicu” Arad, a avut, scurte intervenții despre istoria minorităților care au conviețuit, în bună înțelegere, de sute de ani, în municipiul și județul Arad.

Cu ocazia Festivalului Minorităților Naționale, pe holurile Palatului Administrativ, a fost amenajată o expoziţie de fotografii cu activitatea şi evenimentele minorităţilor naţionale.

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu un tur al Podgoriei Aradului.

Temele dezbătute la simpozion

Reprezentații minorităților naționale și-au prezentat, în cadrul simpozionului, diverse comunicări care au evidențiat cele mai valoroase aspecte din trecutul dar și din prezentul comunităților pe care le reprezintă.

Maria HAILEMAS – reprezentant al comunităţii bulgare din Arad

Temă: Istoricul minorităţii bulgare din judeţul Arad

Ionel SCHLESSINGER – preşedinte al Comunităţii evreilor din judeţul Arad

Temă: Istoricul şi influenţa evreilor în istoria Aradului

Michael SZELLNER – preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, forumul local Arad

Temă: In memoriam Lambert Steiner, Capelmaister, 1914-2014

UJJ Janos – reprezentant al comunităţii maghiare din Arad

Temă: Contribuţia unor personalităţi maghiare la dezvoltarea Aradului

Bojidar PANICI – reprezentant al comunităţii sârbe din Arad

Temă: Comunitatea sârbilor din Arad – Trecut, prezent şi viitor

Cristina JUCAN – documentarist al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România – filiala Arad

Temă: Comunitatea slovacă din Nădlac, de la migraţie la stabilire

Maria CURAC – reprezentantă a comunităţii ucrainiene din Arad

Temă: Poetul Taras Şevcenko, în conştiinţa poporului ucrainean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.