O expoziţie de fotografii inedite va putea fi văzută de arădeni, la finele acestei săptămâni. Este vorba de expo­ziţia organizată în urma concursului „Nevertebratele din Parcul Natural Lunca Mureşului”, în urma căruia au fost deja aleşi câştigătorii.
Pasionaţii de fotografie, amatori sau profesionişti au putut trimite fotografii în cadrul concursului lansat de Parcul Na­tural Lunca Mureşului, Club Rotary Cetate Arad (CRCA) şi Foto Club Arad. Concursul a fost axat pe fotografierea speciilor de nevertebrate ce pot fi întâlnite în aria protejată, de la Arad, până la graniţa cu Ungaria, de-a lungul râului Mureş.
Concursul de fotografie a fost organizat în cadrul unui proiect amplu al Parculului Natural Lunca Mureşului şi destinat protejării speciilor şi habitatelor. Proiecul „Elaborarea studiilor preliminare măsurilor de management conservativ al Parcului Natural Lunca Mureşului”, este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Organizatorii speră ca această iniţiativă să contribuie la demersurile de ocrotire a speciilor.
Astfel, de un premiu special de la Foto Club Arad va avea parte Ovidiu Cosmin Filip, cu fotografia „În lumina …reflectorului”, Premiul Sin PRO 2 va fi acordat Andreei Ciuca cu „Ucigaşul”, Premiul Sin PRO 1 –Istvan Urak cu „Galben”. Menţiune II va merge la Călin Creştin cu „Scarry movie”, menţiunea I, la Cristian Cacuci –„Araneus Marmoreus” iar locul III, tot acestuia, însă cu lucrearea „Viespe”. Locul II va fi ocupat de Istvan Urak, cu fotografia „Pofticiosul”, iar locul I, de Ovidiu Cosmin Filip, cu „La panda”.
Vernisarea expoziţiei va fi şi prilej pentru organizarea festivităţii de premiere şi acordarea premiilor. Fiecare expozant va primi câte un album foto cu cele 50 de fotografii selectate. Prin derularea acestui proiect, organizatorii îşi doresc să scoată în evidenţă fragilitatea speciilor şi a habitatelor din aria protejată, pentru stabilirea unor măsuri, fundamentate ştiinţific, care să reducă treptat ameninţările. Lunca Mureşului Inferior este cea mai importantă arie protejată din Vestul României, care după desemnarea ei ca Parc Natural în anul 2005, a fost desemnată şi Zonă Umedă de Importanţă Internaţională în anul 2006, iar în anul 2007 a primit şi statutul european de Sit Natura 2000.
Vernisajul expoziţiei şi înmânarea premiilor vor avea loc în data de 10 mai 2013, la Palatul Cultural, Sala Ştiinţele Naturii 2, Piaţa George Enescu.

Recomandările redacției