Termenul limită pentru depunerea dosarelor candidaţilor care doresc să ocupe postul de director general al Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva” a expirat. Printre silvicultorii care şi-au anunţat intenţia de a intra în cursă nu se află şi Călin Bibarţ, fostul prefect de Arad, promovat la Bucureşti de către controversatul Adam Crăciu­nescu. Bibarţ, considerat de mulţi un apropiat al lui Crăciunescu, ocupă în momentul de faţă postul de director-general interimar, preluând postul imediat ce demisia lui Crăciunescu a intrat în vigoare.
După cum vă informam în numerele trecute ale ziarului nostru, preşedintele Consiliului de Administraţie al RNP „Romsilva”, Adrian Băban, ne declara că Bibarţ a fost desemnat ca şef interimar al regiei pentru că nu îndepli­neşte condiţiile legale, neavând gradul profesional corespunzător pentru a participa la selecţia organizată pentru desemnarea directorului general.
Ulterior au apărut însă anumite informaţi potrivit cărora jocurile ar fi putut fi făcute de o asemenea manieră încât Bibarţ să obţină, în procedură de urgenţă, gradul profesional de inginer inspector general silvic gradaţia a doua, care i-ar fi permis, conform regulamentului de concurs să se înscrie la selecţia pentru desemnarea noului director general al Romsilva. Mai trebuie spus că ştirea că Bibarţ a preluat, chiar şi cu titlu interimar, conducerea RNP a provocat reacţii negative în rândul unor silvicultori din partea de vest a ţării, având în vedere realaţiile stabilite între acesta, fostul director general, Adam Crăciunescu şi directorul Direcţiei Silvice Arad, Teodor Ţigan. Astfel,  oamenii   ne-au contactat la redacţie pentru a se plânge de faptul fostul director general este urmat la conducere de un colaborator de încre­­dere, care are acum toate pârghiile pentru a-i „proteja pe cei care trebuie protejaţi”.
Bătaie mare pentru conducerea RNP
Potrivit celor declarate de Adrian Băban, preşedintele Consiliului de Administraţie al RNP „Romsilva”, nu mai puţin de nouă persoane şi-au depus dosarele pentru a obţine postul de director general. Dintre cele nouă dosare depuse, opt au fost acceptate, iar unul respins. De remarcat că niciunul nu-i aparţine lui Bibarţ. Potrivit site-ului RNP, cei opt candidaţi admişi sunt Dragoş Ciprian Pahonţu, Robert Blaj, Pavel Horj, Dan Ioan Aldea, Ilie Covrig, Florian Munteanu, Dragoş Ignat şi Constantin Popescu. Al nouălea candidat, căruia i-a fost respins dosarul este Gheorghe Lucian Stratulat.
„Lista definitivă va fi publi­cată joi, după soluţionarea contestaţiilor. Cei care s-au înscris sunt directori sau foşti directori, şefi de ocoale, ingineri silvici, care îndeplinesc condiţiile cerute de lege. Având în vedere numărul mare de candidaţi, se poate observa că procedura de selecţie a stârnit interes, ceea ce reprezintă încă o dovadă în plus că participanţii au încredere că totul de desfăşoară corect. Nu cred că cineva s-ar fi înscris în competiţie, dacă nu credea că totul va decurge conform legii, având în vedere că această participare presupune efort şi timp pierdut”, ne-a declarat Băban.
Nereguli pe bandă rulantă la RNP şi Direcţia Silvică Arad
În luna ianuarie, ministrul Mediului, Cristiana Pașca – Palmer, a semnat ordinul de revocare a șefului de atunci al Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Admininistraţie al RNP. Anunţul a fost făcut de către Ministerul Mediului, miercuri, într-un comunicat de presă. „E implicat într-un proces și nu pot avea încredere că managementul se face corect”, susţinea atunci ministrul Mediului. La câteva zile după, Crăciunescu şi-a anunţat demisia, din motive personale, anunţând că va părăsi conducerea RNP pe 21 martie.
Neregulile petrecute, de-a lungul ultimilor ani, în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva au făcut obiectul a nenu­mărate articole apărute, atât în ziarul nostru, cât şi în presa naţională. Cel mai mare scandal în care este implicat directorul general al RNP, Adam Crăciunescu, fost director al Direcţiei Silvice Arad, este cel cu privire la retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure, ceea ce a produs un prejudiciu de 303 milioane de euro. Dosarul a fost întocmit de procurorii DNA, care au trimis în judecată mai multe persoane, printre care şi pe Crăciunescu, care are multe explicaţii de dat în faţa judecătorilor.

Recomandările redacției