Vine iarna și tot mai mulți oameni sunt speriați de viitoarele facturi la energie. De la Ministerul Energiei vin însă vești liniștitoare pentru milioane de consumatori .  „Vești bune pentru milioane de români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă”, a scris luni seară, pe Facebook, președintele CJ Arad, Iustin Cionca. Informația este de fapt, mesajul ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, care  anunța  că „românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile”.

„Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a explicat acesta.

Astfel, la gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei.

Așadar, există trei tipuri de soluții, iar toate trei vor fi implementate. Peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români. Săptămâna viitoare, legea va merge la Camera Deputaților, și dacă va fi adoptată, va merge la promulgare, astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie.:

– plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la energie electrică.

– compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze.

– amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili    –  consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale. Adică poate să le plăteacă după ce iese din iarnă.

Așadar, guvernul demis, PNL a finalizat amendamentele la ordonanța privind schema de compensare ​la plata facturilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici în această iarnă. Acestea prevăd si o plafonare a prețurilor finale. De asemenea, se prevede posibilitatea amânării plății facturilor la energie electrică și gaze cu maximum 6 luni și vizează consumul din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

 

 

Recomandările redacției