De-a lungul operațiunilor NATO, sute de militari arădeni au participat activ la teatrele de război din Afganistan. Au câștigat o grămadă de bani, dar pe de altă parte au plătit scump pentru aventura lor militară: câte șase luni departe de casă, pe un teren ostil, extrem de periculos, care a lăsat urme adânci: coșmaruri – care nu trec cu o simplă ședință la psiholog – dar și răniri grave sau chiar decese.

Veteranii din teatrele de operații, urmașii militarilor morți în misiuni și operații, răniții în aceste acțiuni declarați apți limitat sau inapți pentru serviciul militar vor fi scutiți de impozite pe clădiri și terenuri. Ministerul de Finanțe are în vedere actualizarea Codului Fiscal, prin efectuarea unei corelări legislative între Legea168/2020 și Legea 227/2015.

Scutirile, așa cum au fost detaliate într-un punct de vedere oficial, privesc clădirile folosite ca domiciliu aflate în proprietatea sau coproprietatea celor menționați și terenurile aferente clădirilor de domiciliu aflate în proprietatea sau coproprietatea acestor categorii.

Guvernul este însă în dezacord cu extinderea acestor facilități fiscale la întregul personal participant la misiuni și operații, așa cum este definit în Legea 168, respectiv „cadrele militare, polițiștii, polițiștii de penitenciare, soldații și gradații profesioniști, rezerviștii voluntari și personalul civil care participă la acțiuni militare, misiuni și operații, în mod individual sau colectiv”.

Extinderea facilităților „la polițiștii de penitenciare și personalul civil care participă la misiuni și operații, în mod individual sau colectiv” a fost propusă de senatorul PNL Nicolae Ciucă, ministrul Apărării într-o inițiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal.

Extinderea scutirilor, așa cum a fost propusă de Ciucă, ar genera un impact negativ anual asupra veniturilor proprii ale bugetelor locale de circa 15 milioane lei, a motivat Executivul, susținând că ținta de deficit bugetar asumată pentru 2021 ar fi influențată negativ.

Adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar asumată în anul 2021, de 7% din PIB, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale.

Recomandările redacției