Arădenii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a apela la serviciul de Eliberare Pașapoarte, întrucât funcționarii instituției vor lucra zilnic, cu două ore în plus în sezonul estival. Și asta prin hotărâre venită de la nivel central, în contextul numărului mare de solicitări pentru pașapoarte. Aradul este între județele pentru care, conducerea Direcției Generale de Pașapoarte a hotărât prelungirea programului de lucru, alte 29 de județe fiind vizate de această măsură.
Şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, comisarul-şef de poliţie Mirel Toancă, a prezentat, sâmbătă. măsurile luate pentru eficientizarea eliberării de paşapoarte, între care se numără prelungirea programului de lucru şi suplimentarea numărului de ghişee. „Odată cu creşterea valabilităţii paşaportului simplu electronic la zece ani, ne aşteptăm să se mărească şi numărul cererilor de eliberare pentru acest tip de document, în condiţiile în care este cunoscut faptul că în lunile iulie şi august se eliberează cele mai multe documente de călătorie, comparativ cu restul lunilor din an”, a anunțat conducerea Di­recției Generale de Pașapoarte.
Toată luna august
Până la 31 august, în 30 de judeţe, programul de lucru a fost prelungit cu două ore, de la 8,30 la 18,30, de luni până vineri. Aceste judeţe sunt: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.
Tot de la începutul acestei săptămâni, în 12 judeţe unde se înregistrează un număr mare de solicitări va funcţiona un ghişeu suplimentar de lucru cu publicul. Este vorba despre judeţele Alba, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Prahova, Maramureş, Sibiu şi Vaslui. La nivel naţional vor funcţiona 209 ghişee de primiri cereri şi eliberări documente de călătorie.
Cum se mai poate elibera
Trebuie spus că, există posibilitatea de a se depune solicitarea pentru emiterea paşaportului la orice serviciu de specialitate din ţară, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din străinătate, indiferent de domiciliu. Cei care solicită pașapoarte le pot ridica la locul de depunere a cererii sau de la orice serviciu din ţară sau misiune diplomatică ori oficiu consular al României din străinătate, indiferent unde s-au depus docu­- mentele.
Pentru cei mai comozi, e bine de știut că, paşaportul poate fi expediat, la domiciliul sau reşedinţa titularului, din ţară, prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română, cu obligativitatea achitării unei taxe de 9,52 lei/paşaport.
Numărul solicitărilor pentru pașapoarte a crescut semnificativ, îndeosebi în sezonul estival.

Recomandările redacției