Vârstnicii ar putea avea ceva mai multe beneficii. Și nu vobim de cei cu pensii speciale, ci chiar de cei care primesc puțini bani de la stat. Plafonul pensiei pâna la care pensionarii pot beneficia de compensare aproape integrală a medicamentelor a fost ridicat. De compensare ar urma să beneficieze toate persoanele care au pensia mai mica de 1.139 lei lunar.

Până în prezent, doar pensionarii care primeau de la stat maxim 990 de lei puteau beneficia de compensarea de 90% a retetelor. Acest prag urmeaza a fi ridicat la valoarea de 1.139 de lei, astfel că, și numărul beneficiarilor va crește.

La finele anului trecut – început de 2019, pensia medie la nivelul județului nostru era mai mică decât acest prag ce ar putea fi stabilit de stat, în cazul compensării medicamentelor. Mai precis, pensia medie la Arad a fost 1,075 lei.

Cu o așa valoare, Aradul se număra printre județele cu pensie medie mică.

Cât privește creșterea plafonului pentru comensarea medicamentelor, aceasta ar veni în contextul în care, începand cu data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie va fi majorata de la suma de 1.100 lei la 1.265 de lei.

Noua măsura ar urma să fie aplicată după ce proiectul legislativ va fi aprobat de Guvern si va fi publicat in monitorul oficial.

În cifre, trebuie spus că, la Arad, mulți pensionari s-ar încadra în creșterea plafonului. Peste 22.000 de vârstnici arădeni primesc de la stat pensie minim garantată, iar acestora li se adaug alte mii cu venituri ceva mai mai mari. O categorie cu multi pensionari beneficiari –  zeci de mii este cea a celor cu pensii aflate în intervalul 1.001 lei și 1.500 lei.

 

Recomandările redacției