Vești pentru salariați: valoarea tichetelor de masă ar urma să fie majorată

0
645

Se anunță vești bune pentru salariații din multe domenii. Tichetele de masă ar urma să fie majorate de la 20 de lei, iar proiectul legislativ este deja pe mese, în Senat, propus spre adoptare.

„Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 de lei”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, se subliniază că valoarea de aproximativ trei euro a tichetului de masă în România este una dintre cele mai mici din Europa unde ajunge la sume între şase şi 11 euro.

„Tichetele de masă aduc la bugetul public venituri bugetare echivalente cu o rata de impozitare de circa 40%. Aceasta înseamnă o eficienţă foarte bună a tichetelor de masă în asigurarea veniturior bugetare (mai mare decât eficienţa tuturor impozitelor şi contribuţiilor sociale actuale), iar această eficienţă se explică tocmai prin „ecoul” pe care, prin natura şi funcţionarea lor, tichetele de masă îl au în economia reală, respectiv în cea nominală. Prin urmare, creşterea valorii nominale a tichetelor de masă la 20 de lei va genera venituri suplimentare la bugetul public. Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, diminuându-se astfel economia subterană“, se mai arată într-o expunere de motive.

Dacă va fi implementată, măsura ar crește veniturile a mii de angajați care reușesc să-și cumpere din cele necesare, pe baza tichetelor de masă.

Valoarea unui tichet de masă va creşte de la 15,18 lei la maxim 20 de lei, potrivit unui proiect de lege care a primit raport pozitiv la Comisia de Muncă din Parlament.

Aradul avea un efectiv de 139.094 de angajați, la începutul lunii aprilie a acestui an. În urmă cu un an, numărul era mai mic și anume, un efectiv de 136.132 salariați. Într-un an de zile, aproape 3.000 de arădeni și-au găsit un serviciu, iar cei mai mulți lucrează în vastul sector al serviciilor și în comerț, conform statisticilor oficiale.

De menționat că, în august, Ministerul Muncii propunea printr-un proiect de ordin ca valoarea tichetului de masă să nu depăşească 15,18 lei. Aceeaşi valoare fusese propusă şi pentru primele luni ale anului următor, până în martie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.