reabilitareConducerea Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) trage un nou semnal de alarmă cu privire la situaţia locatarilor care stau la bloc. Din cauza preţului mare al energiei termice, numărul restanţierilor creşte în fiecare iarnă, iar după sistarea furnizării căldurii, mulţi locatari preferă să se debranşeze pentru a scăpa de cheltuieli. În plus, conform celor declarate de Dorina Lupşe, preşedintele ULALA, modul în care avansează reabilitarea termică a blocurilor lasă de dorit. „Nici nu s-a întrerupt bine furnizarea agentului termic că au fost locatari care s-au interesat ce trebuie să facă pentru a se debranşa. Printre ei au fost şi persoane care au decis să respecte normele legale cu privire la debranşări, dar au fost şi mulţi care s-au debranşat în mod ilegal. Cei mai mulţi au anunţat doar asociaţiile de proprietari că şi-au tăiat instalaţiile, astfel încât nu mai utilizează căldura de la CET. Din păcate nimeni nu ia nicio măsură”, a declarat Dorina Lupşe, preşedintele ULALA.
Consumul de energie trebuie redus cu 19% până în 2020
Reprezentanţii uniunii susţin că o soluţie la problema căldurii o reprezintă reabilitarea termică, dar lucrările la blocurile intrate în program se fac foarte încet. „Deşi suntem în plină vară, până în octombrie, când începe să se furnizeze din nou căldura nu mai este atât de mult. Acum ar trebui să se lucreze din plin. În această perioadă asigurarea necesarului de căldură pentru sezonul rece reprezintă o pri­- oritate pentru mulţi cetăţeni arădeni. Un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni doresc să renunţe la sistemul centralizat de încălzire şi să opteze pentru un sistem in­dividual: microcentrale de apartament pe gaze. Pentru această operaţiune, conform legislaţiei în vigoare, fiind necesar, în primul rând,  acordul  asociaţiei de proprietari şi al vecinilor direct afectaţi, de multe ori în cadrul  adunărilor generale ale asociaţiilor apar  momente  în care fiecare îşi manifesta sentimentele faţă de vecini. Totul pentru a avea o factură mai mică la încălzire. Soluţia o reprezintă crestearea performan­ţei energetice  prin  reabilita­- rea termică atât a clădirilor de locuit cât şi a SACET. Aces­te  măsuri  trebuie,conform directivelor europene şi a Le­gii 121/2014, să contri­buie la reducerea consumurilor de energie cu 19%  până în anul 2020.  Dar şi la acest capitol suntem întârziaţi. Cu toate că s-au alocat sume importante din bugetul local pentru reabilitarea  termică a unor blocuri  observăm că ritmul de execuţie este foarte lent  în raport cu termenul de finalizare a acestor lucrări. Suntem la jumătatea anului şi nu avem montate schele pe blocuri Să fie oare constructorul  depăşit de numărul de lucrări în execuţie?”, se întreabă Dorina Lupşe. Aceasta a ţinut să precizeze că potrivit Ordinului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 951/14.05.2015 pentru Arad se alocă anul acesta  fonduri în valoare de 166.266,84 lei în cadrul Programului Naţional Multianual privind creşterea perfor­- manţei energetice  a blocurilor de locuinţe, derulat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.18/2009. „Aradul va beneficia de aceste  fonduri pen­tru primul lot în număr de 17 blocuri care au fost reabilitate. Avem speranţa că aceste pri­me  blocuri reabilitate  în Arad, vor fi, în sfârşit, finalizate şi recepţionate. Altfel, obiectivul prin care se urmăreşte  reducerea  cu 40% a costurilor pentru încălzire  precum şi limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră va fi greu de atins în condiţiile actuale. La ultima întâlnire care a avut loc la Bucureşti între reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din ţară  şi reprezen- tanţi ai Ministerului Dezvoltării care gestionează programele de dezvoltare aceş­tia din urmă au lansat  propune­rea unei dezbateri având ca temă reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe prin programele de dezvoltare regională”, susţine Maria Brănişcan, vicepreşedintele ULALA.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei, prin vocea   purtătorului de cuvânt, Corina Drăghici, susţin că stadiul lucrărilor de reabilitare termică din municipiu va fi prezentat în scurt timp.

Recomandările redacției