Vestitoarea primăverii, „Dumbrăveanca“ – aleasă exponatul lunii, de Complexul Muzeal (video)

0
807

O vestitoare a primăverii este adusă în centrul atenției pentru arădeni, de către Complexul Muzeal. Pasărea „Dumbrăveanca“ a fost aleasă exponatul lunii martie de către reprezentanții Muzeului.

Expoziția Științele Naturii cuprinde un exemplar naturalizat din această specie, pe care, arădenii îl pot vedea pe tot parcursul lunii martie la Palatul Cultural (intrarea dinspre Parcul Copiilor).

„Dumbrăveanca“ (Coracias garrulus) – pasăre migratoare aparține familiei Coraciidae. Pe meleagurile autohtone, „Dumbrăveanca“ poate fi întâlnită numai în timpul sezonului cald, în toată țara în afara regiunilor de munte. În perioada mai – iunie, femela depune 4 – 5 ouă albe lucioase, cuibul fiind în scorburi sau săpat în malurile apelor. Ambii parteneri se ocupă de clocirea ouălelor și la 18 – 20 de zile, ies puii.

„Este o pasăre îndrăgită datorită culorii penajului. Femelele au o culoare mai spălăcită iar culoarea tineretului este brună. Această specie este întâlnită în avifauna judeţului Arad, mai precis în situl Natura 2000 ROSPA0069 Lunca Mureşului” – Dr. Camelia Patko, muzeograf.

De partea video promo (imagine și montaj) pentru prezentarea exponatului s-a ocupat Nelu Scripciuc.

Prin proiectul „Exponatul lunii“, Complexul Muzeal vrea să fie mai aproape de arădeni, prin facilitarea accesului la expoziții deosebite.

Specialiștii spun povestea unui obiect din colecția muzeului arădean: obiect cu valoare de patrimoniu, legat de un eveniment de referință pentru  istoria Aradului, respectiv a unui exponat, parte a unei expoziții. Proiectul s-a dovedit a fi de succes.

În ceea ce privește exponatul de luna aceasta, programul de vizitare este de marți până duminică: 09.00-17.00. Luni este închis. Copiii beneficiază de intrare liberă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.