jandReprezentanţi ai jandarmilor arădeni i-au făcut o vizită, ieri, veteranului de război colonel în retragere Crăciun Pantea care, în ziua de Crăciun, împlineşte vârstă de 104 ani.
Maiorul Emilia Fînaţă, ofiţer de presă în cadrul I.J.J. Arad, ne spune că inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, colonel Adrian Bîcleşanu, „a ţinut să transmită veteranului de război colonel în retragere Crăciun Pantea, în numele jandarmilor arădeni, urări de sănătate, viaţă lungă şi multe bucurii alături de cei care îi sunt aproape”.
Din datele biografice ale centagenarului spicuim: „colonel Crăciun Pantea s-a născut în localitatea Calacea din judeţul Bihor, în ziua de Crăciun a anului 1909, fiind, însă, înregistrat, în documentul de naştere, la data de 11 ianuarie 1910. La data de 5 aprilie 1932 a fost încorporat în rândul efectivelor de jandarmi, efectuând stagiul militar până în anul 1933, când a fost lăsat la vatră, cu gradul de sergent. La 11 octombrie 1943 a primit ordinul de concentrare care l-a trimis pe front în linia întâi, în cadrul Batalionului de Jandarmi din Divizia 19 Română. La data de 26 aprilie 1944 a căzut prizonier şi a fost ţinut în lagăr, departe de cei dragi, timp de şapte ani. S-a întors din prizonierat la 21 aprilie 1951”.
Dacian Don

Recomandările redacției