bunJandarmii arădeni, rudele şi prietenii l-au sărbătorit ieri pe veteranul de război  jandarm, locotenentul (r) Pantea Crăciun care a împlinit 103 ani.
Pantea Crăciun, s-a născut la 11 ianuarie 1910 în localitatea Călacea, din judeţul Bihor, şi a fost încorporat în efectivul de jandarmi în anul 1932. Şi-a efectuat stagiul militar până în 28 octombrie 1933, când a fost lăsat la vatră cu gradul de sergent, iar odată cu intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, pe 11 octombrie 1943, Pantea Crăciun a primit ordinul de concentrare prin care a fost trimis pe front în linia întâi, luptând în cadrul Batalionului de Jandarmi din Divizia 19 Română. Pe 26 aprilie 1944 a căzut prizonier şi a petrecut aproape şapte ani în lagăre. S-a întors în ţară din prizonierat pe 21 aprilie 1951.
„La împlinirea onorabilei vârste de 103 de ani, jandarmii arădeni  i-au adus în dar un tort, o şampanie şi o diplomă de excelenţă şi au avut deosebita plăcere şi onoare să închine o cupă de şampanie  în cins­tea  veteranului jandarm, să-i ure­ze La Mulţi Ani şi să-i mulţu­mească pentru eforturile depuse pentru apărarea patriei”, a declarat colonelul Adrian Bâcleşanu, comandantul IJJ Arad.
A devenit deja o tradiţie ca jandarmii să treacă pragul fostului lor coleg pentru a-i ura multă sănătate şi viaţă cât mai lungă.
În prezent, veteranul, ajutat de nepoate are şi cont de facebook care este în permanenţă actualizat. Rudele sale spun că acesta continuă să fie invitat la multe evenimente pe care le onorează cu drag. Apoi, fotografiile sunt postate pe contul său pentru ca neamurile din ţară să îl poată vedea.
Pantea Crăciun spune că nu are un secret al longevităţii dar continuă să fie activ şi să facă puţină mişcare în fiecare zi şi nu în ultimul rând să bea câte un pahar cu vin roşu atunci când serveşte masa.

Recomandările redacției