OLYMPUS DIGITAL CAMERACampania dusă de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) în vederea prevenirii apariţiei unor cazuri de tri­chineloză a dat până acum rezul­- tate. Conform directorului instituţiei, Viorel Agud, anul acesta, niciun arădean nu a fost depistat cu trichineloză. Trebuie spus însă că, în urma analizelor făcute, după sacrificarea porcilor, unul dintre animale a trebuit să fie confiscat. „Am avut un caz pozitiv la un porc, într-o localitate lângă Arad. Animalul a fost confiscat şi dus la incinerator. Am făcut apoi documenţaţia pentru despăgubirea proprietarului, care se va face la preţul pieţii”, ne-a declarat Agud. În ceea ce priveşte banii pe care trebuie să-i primească proprietarul animalului, trebuie spus că aceştia vor fi viraţi de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Veterinarii au atras atenţia ară­denilor, înainte de sărbători, că dacă  consumă carne de porc care nu este supusă controlului sanitar veterinar se supun unor riscuri imense. „Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse. Dacă porcul are o altă boală infecţioasă riscaţi ca vânzându-l, sau oferind carne sau produse obţinute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviţi şi acestora porcii din propriile gospodării”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Recomandările redacției