buji1Apar casele restaurate, unde și când nici nu te aștepți, proprietarii dorindu-și să-și întreacă vecinii, și culmea, fără să aștepte sprijinul autorităților. Apar grupuri de case, care dau culoare și civilizație străzilor. Dar cu cât apar mai multe case restaurate în Arad, cu atât orașul aparține contrastelor urbanistice.

În Arad găsești clădiri clasificate, monumente istorice, aproape o ruină, locuri virane în care până nu demult erau fabrici importante, dispărute fără urmă, cum spuneam deunăzi, suntem ca în  Vestul Sălbatic unde s-a lucrat până ce s-a epuizat filonul și locul a fost părăsit. De locurile virane și  ruine m-am preocupat cu prioritate, din dorința de a semnala fenomenul celor în drept să intervină. Acum a venit momentul să semnalez și casele ce strălucesc, civilizate, restaurate, fără utilități la vedere. Fotografiile anexate reprezintă palatele gemene pe Bulevard, în apropiere de Gara Electrică. Pe strada Gh. Coșbuc un șir de case pe dreapta și stânga, după sensul giratoriu, un ansamblu splendid, printre care și edificiul proiectat de arhitectul Fenyves Karoly. Pe strada Crișan  la nr. 8, o casă impozantă, renăscută, strălucește, probabil inspirată de casa lui nea Mihai, de la nr.12, ce a câștigat războiul cu cablurile și cofretele.

Dacă toate casele, ca într-un vis frumos, se vor recondiționa, și cârcotașii vor fi obligați să recunoască că avem un oraș nemaipomenit de frumos, înseamnă că am câștigat pariul cu urbanismul arădean. Priviți fotografiile, și bucurați-vă. A început înnoirea Aradului.

Recomandările redacției