viata1Un nou spectacol va avea prima reprezentaţie, o avanpremieră, la sfâşitul acestei săptămâni pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad. Este vorba despre „Viaţa ca un joc uşor” după o idee din „Leichtes Spiel” (Joc uşor), de Botho Strauss.
Adaptarea şi traducerea textului au fost realizate de Alexandra Gandi, care semnează şi regia spectacolului. Din distribuţie fac parte Etelka Magyari de la Teatrul Maghiar Csiky Gergely din Timişoara şi Bogdan Costea.
Botho Strauss – tradus în peste patruzeci de limbi
Botho Strauss este un dramaturg, romancier şi eseist german şi se nu­mără printre cei mai jucaţi autori de texte dramatice în limba germană. De-a lungul timpului piesele sale au fost traduse în peste patruzeci de limbi şi jucate pe toate continentele. În ţara noastră, o altă piesă a sa, „Parcul”, a fost montată în 2007 de Ştefan Iordănescu pe scena Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişiara. De ase­menea, în 2004 lui Botho Strauss i-a apărut un volum de teatru cuprinzând piesele piesele „Trilogia revederii” şi „Mare şi mic” la editura Unitext în traducerea lui Victor Scoradeţ.
Actriţa Etelka Magyari
Etelka Magyari s-a născut în 26 mai 1978 la Lugoj, în judeţul Timiş. A urmat cursurile în limba germană ale secţiei de actorie din cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara. Este actriţă la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, dar a jucat în numeroase spectacole ale Teatrului German de Stat din acelaşi oraş.
„Dincolo de povestea unui cuplu, Katia şi Tom, Ea şi El, căutând vijelios printre imperfecţiuni şi superficialităţi drumul de-a fi împreu­nă fericiţi, stau două alte mari Per­sonaje, care, deşi invizibile, sunt, pa­radoxal, foarte prezente pe scenă.
Viaţa. Drama ironic – zâmbitoare, imprevizibilă parteneră, radical catalizatoare, însoţită de un parte­ner discret, tăcut, ireversibil, şi implacabil – Timpul. Oferta lor e unică: momente împărtăşite, trăite împreună, acum… sau nu, cu consecinţe… Acest discret cuplu: «Viaţa» cu surprizele ei, Timpul – care tace şi trece, modifică de la scenă la scenă perspectiva şi priorităţile personajelor reale, conducându-le spre destinele dorite sau provocate de ele.
Vânaţi sau vânători în viaţă? Învinşi sau „înţelepţiţi prin Timp? E o alegere. Katia şi Tom se găsesc pe o fragilă balanţă a clipei. Care, însă, nu se întoarce. Suspansul clipelor «pe-trecerii» timpului vieţilor lor este propunerea acestui spectacol. Oare cum vor înţelege clipa şi şansa? Chiar şansa de regăsire prin durere. Poate noi toţi ne determinăm direcţia «Vieţii» în fiecare clipă, fiind sau nu conştienţi de asta…
Aşa că acum… zâmbesc! Sper să se molipsească!”
Alexandra Gandi – regizor
Decorul spectacolului este semnat de Onisim Colta, costumele de Meda Pădurean. Au mai participat: light design – Lucian Moga, make-up artist – Monica Popmarc, regia tehnică – Claudiu Oblea, lumini – Horaţiu Maftei, sunet – George Dancu, videoproiecţie – Adelin Ghionghioşan.
Avanpremiera spectacolului „Viaţa ca un joc uşor” va avea loc sâmbătă, 6 aprilie, de la orele 19 în sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici. Biletele pentru acest spectacol se găsesc la casa de bilete la preţul de 20,20 lei şi de 10,10 lei pentru persoanele care beneficiază de reducere.

Recomandările redacției