Gabor Biro, marele fundaș al UTA-ei din anii ’60 și ’70, campion al României cu „alb-roșii” în 1968-69 și 1969-70 și părtaș la a „opta minune a lumii”, eliminarea campioanei mondiale Feyenoord, a împlinit sâmbătă 73 de ani. Chiar de ziua sa a dat lovitura de deschidere la partida dintre UTA și SSC Farul, prima de pe noul „Motorul”, în aplauzele întregii audiențe prezente pe stadion.

Marți, în sala „Astra” a Biblio­tecii Județene, fosta glorie utistă a fost din nou sub lumina reflectoarelor. De această dată, din ca­li­tate de erou al volumului „Gabi Birău – povestea fundașului de fier”, scris de Ionel Costin și Radu Romanescu. Pe lângă autori și protagonistul cărții, la eveniment au fost prezente mai multe glorii ale UTA-ei, printre care Flavius Domide, Viorel Sima, Dusan Radin jr., Mihai Jivan, dar și directorul executiv al clubului fanion al Aradului, Codru Grădinariu.

Nu puteau lipsi de la eveniment soția fostului fundaș dreapta sosită de la Sfântu Gheor­ghe, dar și fiul Oliver, fost arbitru de fotbal. „Vreau să le mulțumesc celor doi autori și domnului Vaczi, care a contribuit mult la realizarea cărții. Nu este un lucru mic să ai o carte despre viața și cariera ta, mă simt onorat că toți cei implicați au considerat că am ajuns la nivelul la care merit acest lucru. Este o realizare sufletească pentru mine, sunt fericit că au venit atâția oameni aici și le mulțumesc tuturor. Bineînțeles, trebuie să mulțumesc familiei, pentru că în viața unui sportiv familia joacă un rol extrem de important. Fără ei nu poți realiza nimic. În special, vreau să îi mulțumesc soției, care m-a ajutat enorm. Este foarte dificil să ai ca soț un sportiv, pentru că în fiecare sfârșit de săptămână e plecat și nu poa­te fi alături de familie, ocu­pându-se de creșterea și educarea copiilor”, au fost cuvintele marelui campion pentru asistența de la lansarea cărții.

Gabor Biro a fost transferat de UTA de la Sfântu Gheorghe în anul 1965, îmbrăcând tricoul „roș-alb” până în anul 1976. Apoi, „fundașul de fier” a ocupat di­fe­rite funcții în staff-ul tehnic sau administrativ al clubului.

Recomandările redacției