expozitie_festivitate (5)Cea de-a opta ediţie a Festivalului Minorităţilor de la Arad a debutat cu expoziţia „Poduri între naţiunile europene”, la care a participat  și vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Surijan. În cadrul evenimentului, iniţiat de Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, au fost expuse lucrări care prezintă personalități notabile, care au acționat ca persoane de legătură, ca liant cultural, între două sau mai multe națiuni din bazinul inter-carpatic. Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Surijan, a spus că țările nu trebuie să fie unite doar în tragedii, ci și în lucruri mai plăcute. El a dat exemplul de mobilizare și colaborare pe care l-au avut Ungaira și România atât la ultimul accident petrecut în țara vecină unde trei români și-au pierdut viața și alți zeci au fost răniți, dar și la moartea sportivului Marian Cosma.

expozitie_festivitate (1)În cadrul expoziţia „Poduri între naţiunile europene” a fost lansat și un catalog despre minoritățile care conviețuiesc în Arad. „Aradul, reper de coabitare interetnică”, căci despre acest catalogul este vorba, a apărut cu sprijinul Primăriei Arad și prezintă informaţii despre opt minorităţi (maghiară, germană, sârbă, slovacă, bulgară, ucraineană, expozitie_festivitate (2)evreiască, romă), istoricul acestor comunități, tradiţiile culturale şi personalităţile care s-au evidenţiat de-a lungul vremii. Catalogul mai evidenţiază contribuţia comunităţilor etnice la dezvoltarea oraşului şi judeţului Arad, scoţând în evidenţă activitatea unor personalități locale, precum Salacz Gyula, cel mai longeviv primar al expozitie_festivitate (3)Aradului, Sava Tekelija, întemeietorul a numeroase instituţii cultural-educative din Arad sau familia Neuman, care, timp de aproape 100 de ani s-a implicat în progresul şi prosperitatea oraşului.

La evenimentul care a avut loc în sala „Regele Ferdinand” au participat pe lângă reprezentanții minorităților din județul nostru și multe personalități arădene. După expoziție a urmat parada minorităţilor. Aceasta s-a desfășurat pe traseul: Palatul expozitie_festivitate (4)Administrativ – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – strada Meţianu – Piaţa Catedralei – Parcul Reconcilierii. A urmat apoi în Parcul Reconcilierii un spectacol folcloric. Evenimentele vor continua în Parcul Reconcilierii până în jurul orei 18.00, când la Filarmonica de Stat Arad va avea loc un concert.

 

 

CLAUDIA GAVRA

Recomandările redacției