Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară că România a avut o creştere economică mai mare decât cea prognozată iar absorbţia fondurilor europene a crescut de la 7% la 21% .

„Important este însă ca lucrurile şi realitatea economică să ţină cont de dorinţa noastră. Avem o creştere economică mai mare decât cea prognozată. Avem însă scădere la veniturile din impozit pe profit. De ce? Pentru că băncile – acolo a fost problema principală – băncile nu au avut profituri în 2012, aşa cum au avut în ceilalţi ani. Deci, lucrurile trebuie să le ţinem în direcţia normală în care să ne ţinem de cuvânt. N-am mai luat nici un ban de la FMI. (…) Eu acum plătesc avioanele F-16 pe care domnul preşedinte Băsescu, mare iubitor al axei, le-a tot anunţat, dar a trebuit să vin eu să le plătesc. Eu acum am ajuns la 21% absorbţia fondurilor europene pornind de la 7%, cât mi-au lăsat ei. Asta e realitatea”, a spus Ponta la România TV întrebat despre criticile aduse de Consiliul Fiscal Acordului cu FMI.

El a arătat că nu poate să fie de acord cu opinia celor de la Consiliul Fiscal potrivit căreia cheltuielile cu personalul sunt prea mari recomandând Guvernului să nu revină prea curând în sectorul bugetar la regula angajărilor de 1 la 1.

„Am ţinut regula de şapte la unu foarte mult, am redus toate acele funcţii vacante, am mai dat afară 2.800 de oameni tocmai ca să putem să avem 1 la 1. Nu se aplică 1 la 1 la ministere (…). Dar la sănătate, la educaţie cât să o mai ţin cu 7 la 1?”, a adăugat premierul.

 

 

(A – autor: Dana Piciu, editor: Cristina Tatu)

 

Recomandările redacției