Premierul Victor Ponta a declarat luni că eforturile Guvernului se vor îndrepta spre proiectele economice, multe dintre ele rămase în aşteptare de foarte mulţi ani sau blocate „în multe feluri”.

„În ceea ce priveşte Legea retrocedărilor m-am bucurat foarte tare că CCR a considerat că legea respectă Constituţia. Asta înseamnă că putem în perioada imediat următoare nu doar să transmitem la Strasbourg sau CEDO legea, ci putem să începem să o aplicăm cât mai corect, cât mai bine. Avem câteva priorităţi pe care le discutăm şi cu parlamentarii noştri. Acum terminând şi cu Legea retrocedărilor şi cu toate celelalte lucruri 95% din eforturile Guvernului vreau să se îndrepte numai spre proiectele economice, multe dintre ele rămase în aşteptare de foarte mulţi ani sau blocate în multe feluri. Putem să ne canalizăm toate eforturile în acest sens. Ne gândim la toate acele mari proiecte economice care sunt blocate de foarte mulţi ani pentru că România a fost totdeauna ţara în care ţi se explică de ce nu se poate ori eu vreau sub guvernarea noastră să fie ţara în care explicăm cum se poate. În rest există 1.000 de doctori în România, între ghilimele, care îţi explică foarte doct orice vrei să propui în special în zona economică de ce nu se poate. Că nu se poate că nu este aşa, că este prea liberal, că e prea nu ştiu cum”, a spus Ponta, la Palatul Parlamentului.

El a dat ca exemplu în acest sens cazul Rompetrol despre care a susţinut că s-ar fi putut pierde nu numai cele 200 de milioane de dolari reprezentând acţiuni ale statului român, ci chiar ar fi putut să se intre în insolvenţă.

„Am ajuns cu rafinăria de la Rompetrol să ne trezim că suntem aproape de a intra în insolvenţă şi de a pierde tot acolo nu doar 200 de milioane cât primim pe acţiunile noastre ci de a închide una dintre marile investiţii şi de a rata oportunitatea de a avea în România o poartă de intrare în Europa pentru investiţiile din Kazahstan. Pe mine mă interesează să deblocăm, la fel chestiunea pe care urmează să o discutăm astăzi despre sursele de energie. Vrem să avem gaz şi să nu mai importăm din Rusia mai ieftin şi să facem şi industria românească competitivă şi sigur şi cheltuielile pentru populaţia mai mici atunci trebuie să aveam gaz. Dacă îl importăm din Rusia o să fie şi mai scump. Este foarte simplu”, a afirmat Ponta.

Referindu-se la gazele de şist premierul a afirmat că această metodă de exploatare este folosită în Transilvania de 20 de ani.

„Am văzut că special de prin zona Oradea acolo toată lumea se pricepe la gaze. Deocamdată Romgazul exploatează de 20 de ani, în Ardeal, în Transilvania, gaze prin această metodă şi nu s-a mai trezit nimeni un senator de Oradea să spună în ce pericol este. Deocamdată nu se pune problema decât de explorare, explorarea se face prin metode convenţionale, deci nu există absolut nicio temere pentru mediu. Dacă după 4-5 ani, după ce cheltuie cei care fac explorări, în Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane numai anul acesta, dacă după aceea o să rezulte că avem resurse, un Guvern mai înţelept decât al meu va spune dacă stând pe gaze le şi folosim sau dacă continuăm să le importăm de la Gazprom, cum văd că se doreşte”, a declarat Ponta.

 

Recomandările redacției