stimulentAcest an a adus veşti bune pentru viitoarele mămici, dar şi pentru cele care se află deja în concediul de creştere a copilului. Acestea vor putea beneficia de un stimulent de inserţie, chiar dacă s-au hotărât să rămână în concediu până la vârsta de doi ani a copilului.
Ministerul Muncii a modificat anul trecut O.U.G 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, introducând astfel stimulentul de inserţie. Acesta se va acorda lunar persoanelor care au optat pentru acordarea concediului de creştere şi a indemnizaţiei lunare, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia în care persoana a optat pentru concediu pentru creş­terea copilului în vârsta de până la un an, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap sau după împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia în care persoana a optat pentru concediul de creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
În cazul în care, mama sau tatăl care a optat pentru concediul de creşterea copilului în vârstă de până la un an, în perioada în care benefi­ciază de stimulentul de inserţie, soli­cită acordarea concediului fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani, nu vor mai beneficia de stimulant, la reluarea realizării de venituri supuse impozitului.
De menţionat şi faptul că, dacă un părinte se află în plata stimulentului de inserţie acordat după împlinirea de către copil vârstei de un an şi celalalt părinte intră într-un nou concediu de creştere a copilului, stimulentul de inserţie nu va mai fi acordat, însă va fi acordată o indemnizaţie de creştere majorată cu 600 de lei.
Stimulentului de inserţie, în cuantum lunar de 500 de lei se acordă pentru toată perioada rămasă până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului. Plafoanele de acordare a indemnizaţiei rămân nemodificate.
La finele anului trecut, potrivit Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspec­ţie Socială Arad (AJPIS), un număr de 3.001 de persoane au beneficiat de indemnizaţie de creştere a co­pi­lului.

Recomandările redacției