FumatSe anunţă vremuri grele pentru fumători. Pe lângă faptul că trebuie să se facă faţă preţului  mare al ţigărilor, în viitorul apropiat nu vor mai avea, cel mai probabil, voie să fumeze în instituţiile publice. Potrivit unei propuneri legislative care a fost aprobată de Senat, după dezbateri aprinse, se interzice complet fumatul în spaţiile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private. În camera superioară a Parlamentului, iniţiativa legislativă a trecut cu 86 de voturi „pentru”, opt abţineri şi 30 de voturi „împotrivă”, replicile între fumotori şi nefumători fiind extrem de savuroase, cu atât mai mult cu cât membrii taberelor „pro” şi „contra” nu au mai ţinut cont de partidul din care fac parte. Acum mingea a ajuns în terenul Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.
Program antifumat
Încercând să aflăm care e atmosfera în Arad, am ales la întâmplare trei şefi de instituţii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP), două entităţi mari, cu mulţi angajaţi şi mulţi arădeni care le trec zilnic pragul, şi o primărie reprezentativă din judeţ, Primăria Şiria. Teodora Olariu, directorul Spitalului Judeţean, se declară ferm pentru interzicerea fumatului în instituţiile publice. Aceasta mărturiseşte că deşi fumează din când în când, este împotriva fumatului în spital din motive de sănătate şi de igienă. „Dacă vorbim din punct de vedere al sănătăţii, toată lumea ştie că ţigările sunt dăunătoare. De altfel, bolnavii nu ar trebui să fumeze, nici în spital, nici în alte locuri. Din punct de vedere al igienei, acum, în locurile amenajate pentru fumat vedem aruncate mucuri de ţigară peste tot, cu toate cu există locuri unde acestea pot fi aruncate. Firma de curăţenie trece periodic pe acolo şi mătură, dar nu poţi mătura din oră în oră”, a declarat Teodora Olariu. În continuare, aceasta spune că legea e lege şi va fi respectată, cu atât mai mult cu cât este în beneficiul tuturor. „Este şi în beneficiul nostru al medicilor, care încercăm să ne lăsăm şi nu am reuşit încă. De altfel, trebuie să ştiţi că multă lume s-a lăsat de fumat în ultimul timp. Avem şi noi la spital, un program antifumat, la Pneumologie. Cei care doresc pot urma un tratament şi psihoterapie”, mai spune Teodora Olariu.
Fără fum la Finanţe
Marius Drăgănescu, şeful AJFP Arad, este de părere că fumatul provoacă disconfort atât angajaţilor, cât şi contribuabililor, astfel încât nu ar mai trebui să se permită fumatul în spaţii închise, în instituţii. „Sunt de acord să nu se mai fumeze în instituţie. Acum se fumează în spaţii special amenajate, aşa cum prevede legea. Un astfel de spaţiu este amenajat în curte, unde este mult mai plăcut să fumezi, decât în interior, mai ales că în interior nu se poate aerisi foarte bine. Din câte văd, numărul fumătorilor din instituţie nu e foarte mare. De altfel, în Europa s-a cam interzis fumatul în spaţiile publice. Cred că ar fi bine să nu se mai fumeze în instituţii, dar să nu se interzică fumatul în baruri, cafenele, pentru ca şi fumătorii să aibă un loc unde să poată fuma” , este de părere Drăgănescu.
„Un viciu, nu o necesitate”
Valentin Bot, primarul comunei Şiria, susţine că în primăria pe care o conduce nu se mai fumează de ani buni, de când a apărut legea care limitează în momentul de faţă fumatul doar în anumite spaţii, special amenajate. „Avel locuri amenajate pentru fumat afară. Fumatul este un viciu, nu o necesitate. Dacă cineva vrea să fumeze, să o facă în mediul lui, nu acolo unde trăiesc şi alte persoane. Ştiu că este foarte greu să nu fumezi, dacă eşti fumător, pentru că am avut fumători în familie. Nu este normal să se fumeze înăuntru, dacă se fumează afară, nu este nicio problemă. Haideţi să facem o analiză. Câte persoane fumează şi câte nu. Dacă mergeţi la o nuntă, la o masă de 12 persoane fumează doar trei, în medie, iar un fumător produce disconfort celui care nu fumează”, a declarat Bot.

Recomandările redacției