Interviu cu Ioan Negrei, primarul comunei Vinga

primar vingaSituată la graniţa cu judeţul Timiş, Vinga este una din comunele cunoscute ale judeţului, fiind compusă din satele Vinga – sat de reşedinţă, Mănăştur şi Mailat.
La circa opt luni de la câştigarea fotoliului de primar al comunei Vinga, primarul Ioan Negrei ne spunea în urmă cu câteva zile că încă nu este în postura de a face mari planuri de viitor, situaţia fiind mult mai grea decât s-a estimat iniţial. El consideră că locuitorii comunei au dreptul să ştie situaţia exactă în care se află acum comuna pentru a se şti de unde se porneşte.
– Descrieţi-ne cât mai pe scurt, dacă se poate, care a fost situaţia în care aţi preluat mandatul de primar?
– Au fost mereu suspiciuni în rândul localnicilor că la Primărie sunt probleme. Fireşte că s-a impus un control, deci am solicitat serviciile unei firme de audit. Aşa se face că la această oră pot afirma că temerile mele de la începutul mandatului – în iulie 2012 – au fost întemeiate. S-a constatat că Primăria Comunei Vinga avea o datorie de aproxi­mativ 2.300.000 lei (23 miliarde lei vechi). Această datorie cuprindea facturi fiscale neachitate începând cu anul 2010, emise pentru achiziţii de bunuri, lucrări şi prestări de servicii.
La finele anului 2011, Curtea de Conturi a constatat – în urma controlului efectuat – deficienţe şi nereguli în activitatea financiar-contabilă, dispunând mai apoi o serie de măsuri; aceste măsuri, din păcate, nu au fost luate.
– Care au fost constatările firmei de audit?
– Rezultatul verificărilor efectuate de firma de audit, primit în luna ianuarie 2013 s-a înscris în aceleaşi coordonate, din păcate. Astfel, în urma verificărilor, firma de audit a constatat numeroase abateri de la legalitate şi regularitate iar acest fapt a avut ca rezultat încheierea unor contracte păguboase pentru Primărie.
Lucrările executate în perioada anilor 2007 – 2011 s-au făcut fără res­pectarea procedurilor legale iar ca­li­tatea lucrărilor lasă de dorit, unele impunând refacerea lor.
Astfel, străzile din localităţile Vinga, Mănăştur şi Mailat necesită o reabi­litare urgentă, deşi în perioada 2010-2011 s-au cheltuit sume importante de bani pentru aceste lucrări.
Revenind la contractele păguboase, Primăria Comunei Vinga plăteşte şi în prezent sume importante de bani prin hotărâri stabilite de către instanţele de judecată. Sperăm ca organele abilitate ale statului care cercetează situaţia de la Primăria comunei Vinga să stabi­lească persoanele responsabile pentru situaţia creată şi să dispună mă­surile care se impun.
– Care este situaţia păşunii comunale, ştiut fiind că şi aici au fost numeroase probleme?
– Referitor la păşunea comunală, vreau să informez cetăţenii că su­pra­faţa acesteia s-a micşorat considerabil în urma punerii în posesie a anu­mitor persoane. Pentru rezolvarea problemelor crescătorilor de animale, Comisia Locală de Fond Funciar Vinga încearcă să găsească soluţii în cel mai scurt timp. Totodată, fac acum un apel la crescătorii de animale să înţeleagă această si­tuaţie, asigurându-i de tot sprijinul meu şi al consiliului local.
– În primăvara lui 2012 au fost unele ecouri negative vizavi de o achiziţie de materiale de construcţie; care este situaţia?
– Privitor la achiziţionarea şi distribuirea de materiale de construcţii din primăvara anului 2012, menţionez că aceasta s-a efectuat fără respectarea dispoziţiilor legale, favorizându-se, astfel, o anumită societate comercială. După cum vedeţi şi din cele prezentate până acum, chiar şi aşa în versiunea scurtă, actualei conduceri a Primăriei îi va fi mai greu în continuare să înceapă alte lucrări şi investiţii pentru modernizarea şi dezvoltarea comunei, deşi se va face tot posibilul să se iasă din această situaţie dificilă.
– Care ar putea fi concluzia, chiar parţială, a situaţiei comunei Vinga?
– Cu regret trebuie să spun, dar locuitorii comunei Vinga trebuie să ştie că fostul primar a confundat Primăria cu moşia proprie.
Pe de altă parte, vreau să-i asigur pe toţi consătenii mei că voi întreprinde în continuare toate măsurile ce se impun şi voi face tot ce ţine de mine ca să îmbunătăţesc starea economică şi socială a unităţii administrativ-teritoriale, deoarece consider că toţi vinganii merită mai mult decât li s-a oferit până acum.

  • Erika spune:

    Asa se intampla de fiecare data cu cei slabi,cand isi dau seama ca nu sunt capabili sa faca absolut nimic dau in stanga si-n dreapta doar doar vor iesi cumva in fata. Cel mai bine ar fi domnule primar sa recunosti ca nu esti capabil de nimic, ca nu te duce capul in ceea ce priveste administratie locala, ca nu esti in stare sa aduci bani pt Vinga daramite sa demarezi investitii in Vinga……esti slab mai bine renunta si lasa-i pe altii care vor si stiu iar tu dute pe tractor ca acolo te pricepi si sti.Nu ai facut nimic pt vingani si nici nu vei face iar de ceea ce a facut bietul stoicu lasa-i pe alti sa aprecieze pt ca tu nu vei fi in stare nici sa intretii ceea ce a facut el. Mare diferenta intre voi doi iar de asta o sa-ti dai seama singur cand va incepe lumea sa te injure pe strada. Iar cand mai dai interviuri incearca sa nu mai minti si lauda-te cu marile tale realizari si nu mai dezinforma onorabillii cetateni din Vinga. Succese enorme sa ai………………

  • cristi12 spune:

    Bietul stoicu ….:))) cat a furat si voua nu va dat nimic . acuma sunteti suparati …”Erika” ceva nepoata, ruda cu stoicu…? a umplut vinga de tigani!!

  • cucu spune:

    säracul stoicu are 2 neveste , a construit 2 case cum sä aibe vinga bani ?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției