Bilanţul violenţelor intercomunitare la New Delhi a crescut la cel puţin 20 de morţi şi 200 de răniţi, conform unui bilanţ reactualizat miercuri, acesta fiind unul dintre cele mai grave incidente din ultimele decenii în capitala indiană, potrivit France Presse, potrivit Agerpres. Agitatori înarmaţi cu pietre, săbii şi uneori chiar pistoale seamănă de duminică haos şi teroare în zonele periferice cu majoritate musulmană din nord-estul metropolei indiene, la o distanţă de aproximativ 10 km de centru. Numeroşi muncitori migranţi săraci trăiesc acolo.
În numeroase incidente relatate de presa indiană, grupuri armate hinduse au atacat locuri şi persoane identificate ca musulmani. Mărturii concordante vorbesc despre bande strigând „Jai Shri Ram” („Trăiască zeul Ram”). Un drapel hindus, cu imaginea zeului cu chip de maimuţă Hanuman, putea fi văzut miercuri dimineaţă pe o moschee de cartier care a fost incendiată. Înregistrări video filmate cu o zi înainte şi care circulă pe reţelele de socializare, pe care AFP le-a verificat, arată bărbaţi care se urcă în minaret pentru a smulge difuzorul şi a planta steagul sub urale. Disensiunile între susţinătorii şi opozanţii unei legi controversate cu privire la cetăţenie, considerată discriminatorie la adresa musulmanilor de către critici, au degenerat în confruntări comunitare, între hinduşi şi musulmani. Îngrijorat de „situaţia alarmantă”, guvernatorul şef al New Delhi, Arvind Kejriwal, i-a cerut premierului Narendra Modi să instituie restricţii de circulaţie în zonă şi să desfăşoare armata.
„În pofida eforturilor depuse, poliţia este incapabilă să controleze situaţia şi să inspire încredere”, a apreciat guvernatorul.

Recomandările redacției