Simfonia nr. 1 în la major de George Stephănescu a fost donată astăzi de membrii Asociației Culturale D’a Camera (Asociația D’a Camera), inițiatoare a proiectului cultural “Povestea primei simfonii”, realizat în parteneriat cu Radio România Muzical, Universitatea Națională de Muzică București, Orchestrele și Corurile Radio România și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Mulțumiri oaspeților, Radu Sinaci și Daniel Jinga!
 
Asociaţia Culturală D’a Camera vă invită să descoperiţi creaţia compozitorului, pedagogulului şi dirijorului George Stephănescu (1843-1925), cel recunoscut drept creatorul primei simfonii din istoria muzicii româneşti şi fondatorul Operei Române, în prezent Opera Naţională Bucureşti.
Proiectul cultural „Povestea primei simfonii”, organizat de Asociaţia Culturală D’a Camera şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN, aduce în prim-plan creaţiile puţin cunoscute ce poartă semnătura lui George Stephănescu: compozitor şi promotor al culturii, pedagog şi dirijor, creatorul primei simfonii din istoria muzicii româneşti. Merită din plin să cunoască lumina reflectoarelor şi aplauzele publicului, dată fiind valoarea inestimabilă a acestor mărturii vii ale istoriei muzicii româneşti:. „Povestea primei simfonii” este un proiect de cercetare şi recuperare a patrimoniului muzical românesc; de educaţie muzicală, fiind dedicat în special publicului tânăr; de promovare alternativă a muzicii de expresie clasică.
„Deşi în clipa de faţă pandemia de COVID-19 ne afectează pe toţi – sau poate tocmai de aceea – suntem de părere că este de datoria noastră să construim în continuare proiecte culturale, ţinând cont, desigur, de măsurile excepţionale de prevenţie pe care suntem pregătiţi să le luăm şi în perioada următoare. Considerăm aşadar că şi noi putem – şi trebuie – să continuăm să construim proiecte culturale cu relevanţă şi impact pentru artişti, pentru public.
În prezent, creaţia compozitorului George Stephănescu, în general, şi „Simfonia în La major”, în special, sunt aproape necunoscute publicului larg. Acest fapt se datorează, pe de o parte, lipsei partiturilor, respectiv a lipsei reeditării manuscriselor pentru a putea fi folosite, iar pe de altă parte, a neprogramării lucrărilor marelui compozitor român în cadrul stagiunilor muzicale ale instituţiilor de profil din ţară.
Proiectul cultural „Povestea primei simfonii” s-a desfăşurat în mai multe etape precum publicarea partiturii Simfoniei nr. 1 în La major, interpretarea acesteia pe una dintre cele mai importante scene din ţară precum şi înregistrarea ei pentru a aduce în atenţia publicului creaţia compozitorului român, sporind astfel şansa ca acesta să fie recunoscut la adevărata sa valoare în istoria creaţiei muzicale româneşti;
Distribuirea gratuită a partiturii către instituţii de cultură şi învăţământ din România este etapa care finalizează proiectul nostru, cu încrederea că putem oferi un produs complet şi resurse ce pot îndemna publicul la cunoaştere.
Vă mulţumim că luaţi parte la „Povestea primei simfonii” prin primirea materialului muzical pentru Simfonia nr. 1 în La major de George Stephănescu – prima simfonie din istoria muzicii româneşti!
Cu distinsă consideraţie,
Asociaţia Culturală D’a Camera
Radu SINACI
Preşedinte”

Recomandările redacției