Spuneam, mai în glumă, mai în serios, că zilele Vasilicăi în fruntea Guvernului sunt numărate. Una-două se face iulie şi, consecvent cutumei sale, Liviu Dragnea va propune un alt premier. De ce iulie? Păi, în iulie se împlinesc şase luni de când doamna Dăncilă e în fruntea Executivului, or tot câte şase luni au avut mandat şi premierii anteriori: Grindeanu şi Tudose.
Ceea ce părea o glumă poate deveni în schimb realitate. Chiar dacă din punct de vedere constituţional nu poate să o schimbe, preşedintele Iohannis nu o are la inimă pe Viorica Vasilica şi va face tot posibilul să o înlăture din funcţie. Se şi vehiculează un nume agreat de Iohannis, europarlamentarul Siegfrid Mureşan. Acesta tocmai a făcut o schimbare de macaz, trecând de la PMP la PNL. În plus, e tot un „neamţ”, astfel încât comunicarea s-ar face mai uşor. Însă, cât de viabilă este această mutare?
Cheia eventualei schimbări este, însă, tot în buzunarul lui Dragnea. După cele două soluţii ce s-au dovedit neinspirate – Grindeanu şi Tudose –, Dragnea a găsit în sfârşit premierul model: docil şi fără tendinţe de arivism. În plus, Dragnea pare mai dur decât Ponta, care a acceptat suspect de uşor să plece de la guvernare, lăsându-l pe Iohannis să-l instaleze pe Cioloş. Dragnea este conştient că următorul an este decisiv pentru PSD, implicit pentru cariera lui politică. Ca să reintre în graţiile electoratului, Liviu Dragnea are nevoie de câteva măsuri populiste. Or, aceste măsuri pot şi trebuie să fie luate prin Guvern. Ca să fie totul şi mai clar, de un Guvern docil. Şi, întregind cercul, cine poate fi mai docil decât un personaj ca Viorica Vasilica Dăncilă?
În ciuda tuturor presiunilor, atâta timp cât Dragnea are controlul Parlamentului şi omul său de încredere la Palatul Victoria, preşedintele Iohannis este practic legat de mâini şi de picioare. Chiar şi cu pârghiile de care se spune că le-ar avea, şi aici mă refer la denumirea devenită clasică: „statul paralel”, Iohannis nu poate să-şi impună favoritul la conducerea Guvernului, indiferent dacă acesta se numeşte Mureşan sau Orban. Nu poate deşi ar dori să o facă, din aceeaşi perspectivă ca şi cea a lui Dragnea. Practic, anul viitor este decisiv şi pentru cariera politică a lui Iohannis. De asemenea, şi Iohannis îşi doreşte unele măsuri populiste, pentru a recuceri electoratul, iar mijloacele sunt tot cele guvernamentale.
Însă, spre deosebire de Dragnea, Iohannis nu are nici un fel de pârghie pentru a-şi impune planul. Nu la vedere, desigur, pentru că pot exista anumite presiuni asupra unuia sau al altuia dintre parlamentarii puterii. Până atunci, însă, toate aceste scenarii rămân la stadiul de simple vorbe. Şi, ca în celebra reclamă la fixativ, oricâte scenarii s-ar vehicula Viorica rezistă. Rezistă pentru că vrea Dragnea, dar rezistă…

Recomandările redacției