Apropierea sezonului estival implică și ieșirea viperelor la „vânătoare”. În perioada aceasta a anului, cel mai periculos este să te adresezi la spital în urma unei mușcături de viperă și să nu existe ser antiviperin, pentru tratarea simptomelor veninului toxic pătruns în organism. 

Cele mai frecvente muşcături sunt înregistrate în perioada de vară, cu un maxim în lunile iulie şi august, fiind posibile pe aproape întreg teritoriul României. 

Astfel, am decis să ne asigurăm că, în Arad, o eventuală întâmplare de acest gen poate fi rezolvată și am discutat, în acest sens, cu reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență Arad. 

„În cadrul Spitalului Județean din Arad avem stoc de ser antiviperin. Ultima dată, am avut un caz de mușcătură de viperă, aproximativ un an în urmă”, ne-au asigurat reprezentanții spitalului. 

De asemenea, am mai aflat că dacă pacientul vine în mai puțin de trei ore de la mușcătură și se adresează la spital după ajutor, se administrează un flacon de ser antiviperin.  

Totuși, gradul de toxicitate se determină în funcție de greutatea, vârsta sau chiar starea de sănătate a persoanei mușcate, dar și în dependență de cantitatea de venin cu care a fost „răsplătită” persoana de către viperă. 

Chiar și în cazul unor simptome ușoare, toți pacienții sunt injectați cu acest ser.  

Deși cazurile de deces sunt mai rare, 30% dintre copii și vârstnici pot muri, dacă nu li s-a acordat ajutorul necesar la timp.  

Veninul de viperă este, de obicei, de culoare alb-gălbui și pătrunde sub pielea omului cu ajutorul dinților din față a viperei. Aproximativ trei milimetri e adâncimea la care se introduce veninul de către viperă. Mușcătura poate introduce între 10 – 18 miligrame de venin în organismul uman, ceea ce poate fi fatal pentru unii.  

Primele 12 ore după mușcătură sunt critice pentru pacient. Cu fiecare oră, persoanei îi apar diferite simptome, printre care: dureri locale ale mușcăturii, hemoragii interne, greață, febră, insuficiență respiratorie, dar și multe altele. Dacă nu te adresezi la timp după ajutor, riști cu propria viață.

Deci, serul antiviperin este cu mult mai prețios decât am considerat cu toții, la începutul acestui articol. 

„De obicei, pacienții care se adresează la noi la spital, nu au nevoie de spitalizare, ba chiar se simt bine după injectarea cu ser și pot pleca acasă”, ne-au mai declarat cei de la Spitalul din Arad. 

Amintim că, la începutul lunii mai, în urma unor sezisări ale apariției viperei comune în zona Băilor Lipovei, s-au luat măsuri în atenționarea populației orașului și s-au montat plăcuțe de avertizare. 

Vipera comună este una dintre cele mai răspândite vipere de pe teritoriul României. Aceasta se întâlnește atât în zonele montane, cât și în cele de deal și podiș. Poate avea o lungime de până la 70 de centimetri și culoare de la brun la cafeniu, până la roșu sau chiar negru. Vipera comună se camuflează foarte ușor și nu o poți observa cu ochiul liber, dacă de exemplu se află într-un stufăriș sau lângă o stâncă. 

Recomandările redacției