Virusul Marburg, cu o mortalitate de până la 88% a apărut în Guineea

0
712

Un deces cauzat de virusul Marburg a fost confirmat de către autoritățile sanitare din Guineea, o febră hemoragica extrem de infecțioasă, asemănătoare cu Ebola, arată DCNEWS.ro.

Este prima dată când boala mortală a fost identificată în Africa de Vest. Au fost înregistrate 12 focare majore de Marburg începând cu anul 1967, cele mai multe în sudul și estul Africii.

Cazul din Guineea a fost identificat săptămâna trecută, la doar două luni după ce țara a fost declarată liberă de Ebola, epidemie care a ucis 12 persoane în prima parte a anului.

Pacientul a solicitat mai întâi tratament la o clinică locală, înainte ca starea sa să se deterioreze rapid. În cele din urmă acesta a murit, a transmis OMS. Experții laboratorului național de febră hemoragică din Guineea și cei de la Institutul Pasteur din Senegal au confirmat ulterior că pacientul era infectat cu virusul Marburg.

„Potențialul de răspândire a virusului Marburg e pe arii extinse, înseamnă că trebuie să-l oprim imediat.”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa.

Atât cazul de infectare cu Marburg, cât și cazurile de Ebola din acest an, au fost detectate în districtul Gueckedou din Guineea, aproape de granița cu Liberia și Coasta de Fildeș. Primele cazuri de epidemie Ebola din 2014-2016, cea mai gravă din istorie, au fost, de asemenea, înregistrate în această regiune forestieră a sud-estului Guineei.

Rata de deces în cazul virusului Marburg a variat între 24% la 88% în epidemiile anterioare, în funcție de tulpina virusului și de modul în care au fost gestionate infectările, a transmis OMS, adăugând că transmiterea a avut loc prin contactul cu lichide și țesuturi corporale infectate. Focarele apar atunci când un animal infectat, cum ar fi o maimuță sau un liliac, transmite virusul unui om. Virusul se răspândește apoi de la om la om prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate.