O vorbă din popor spune că „toamna se numără bobocii”. Şi iarna, am spune noi, după alegerile de ieri, în cazul partidelor politice. PSD-ul condus de Liviu Dragnea a reuşit să obţină un rezul-       tat istoric, peste 45%, iar PNL Alinei Gorghiu, care l-a avut ca şef de campanie pe primarul Gheorghe Falcă s-a făcut de râs, obţinând doar 20 şi ceva la sută. Nici în cele mai pesimiste scenarii nu aş fi crezut, nici măcar după publicarea sondajelor făcute la ieşirea de la urne, în cursul zilei de duminică, de Psnews.ro, că Noul Partid Liberal, rezultat din fuziunea PDL cu PNL, va ajunge atât de rău. Un scor ruşinos, care arată faptul că electoratul de dreapta, care l-a trimis pe Klaus Iohannis la Cotroceni, a fost profund dezamăgit de acesta şi de Guvernul Cioloş, pe care PNL-ul şi l-a asumat, în lipsă de altceva.
Radu Banciu, spunea, duminică noaptea, că electoratul de dreapta, care are aşteptări, care are speranţe, care îşi doreşte să trăiască mai bine, este mult mai uşor de dezamăgit decât electoratul de stânga, care se teme de schimbare. Şi avea mare dreptate. Social-democraţii au reuşit să-şi păstreze electoratul tradiţional şi le-au tras o bătaie soră cu moartea liberalilor care s-au dovedit a fi mult mai încrezuţi decât era cazul, care se umflau în pene cu ce au făcut şi ce vor să facă ei pentru ţară, care încercau să ne convingă ce bine este când plăteşti impozite şi taxe mai mari, ce bine este când ai venituri mici şi cheltuieli mari şi că numai votându-i pe ei putem duce România şi, pe plan local, Aradul înainte, iar cei care votează PSD-ul  îşi doresc ca România să dea înapoi. Ei bine, această infatuare i-a costat scump, iar electoratul a votat: „PNL înapoi”.
Acest lucru înseamnă pentru Gheorghe Falcă că visul frumos s-a terminat. Este vorba despre visul lui de a deveni liderul naţional al PNL, de a obţine un post de ministru în viitorul guvern şi de a avea un cuvânt greu de spus în politica mare, de la Bucureşti. După ce a acceptat să devină şeful de campanie al liberalilor scriam că acest lucru ar putea însemna pentru el un cadou otrăvit. În cazul în care partidul ar fi avut un scor bun, i-ar fi crescut şi lui acţiunile în cadrul formaţiunii din care face parte şi ar fi putut spera să-i ia locul Alinei Gorghiu, care acum tocmai şi-a anunţat demisia. Cum partidul a luat doar un ruşinos 20%, mi-e greu să cred că cineva îl va mai chema pe Falcă la Bucureşti, să salveze situaţia. Nu de alta, dar el este unul dintre cei care au îngropat partidul şi în plus a pierdut în faţa PSD-ului şi la Arad, în fieful propriu, semn că nu a reuşit să-i mai convingă nici pe arădenii pe care i-a dus atâta timp cu zăhărelul…
Astfel, PNL-ul condus de Falcă riscă să rămână cu un senator şi doi deputaţi, în timp ce PSD-ul lui Fifor şi Căprar visează la doi senatori şi trei deputaţi şi se gândeşte chiar la o posibilă schimbare de majoritate în Consiliul Judeţean.  Toate acestea au fost posibile în urma unor decizii proaste, cum a fost paraşutarea pe lista de senatori a unui traseist în locul unui fost ministru, care deşi nu era el o lumină pentru liberalismul arădean, avea măcar priză la primarii şi electoratul din judeţ, a unei strategii penibile de a face campanie şi nu în ultimul rând ca urmare a stării de lehamite provocate electoratului de dreapta din judeţ.
La nivel naţional, lucrurile sunt şi mai simple. În calitatea sa de şef de campanie, Falcă nu a reuşit, din păcate, să se ridice la nivelul lui Vasile Blaga, care, spun gurile rele, are şi acum, când nu mai are niciun fel de funcţie în partid, mai multă autoritate decât cel ce l-a înlocuit.

Recomandările redacției