Visul unui primar special, care se gândește și la împlinirea spirituală a cetățenilor săi, a devenit realitate: Hășmașul are o icoană de pe Muntele Athos

2
4212

Am avut ocazia să fiu invitat duminică la un eveniment cu totul special care a avut loc în comuna Hăsmaș, în satul cu același nume. Evenimentul a fost unul destul de rar întâlnit la sate. Este vorba despre o procesiune organizată în cinstea aducerii unei icoane, copie a icoanei Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare, pictată și adusă chiar din Sfântul Munte Athos.

Odată intrat în sat am avut surpriza să văd că intru în unul din puținele sate rămase în județ care încă este locuit de un număr mare de locuitori și nu e doar un sat rămas pustiu cum sunt multe altele. Ajuns în biroul primarului Cornel Popa am rămas impresionat de icoanele pictate (unele unicat) și de un tablou superb cu Avram Iancu, și acesta o pictură unicată. Mi-am dat seama imediat că am de-a face cu un primar care ține la valorile și tradițiile românești.

Primarul Cornel Popa ne-a vorbit despre evenimentul care are loc în comuna sa: „Ideea de a aduce în comuna noastră măcar o copie a unei icoane din Sfântul munte Athos o am de mai mult timp în minte. Este vorba despre o copie a icoanei Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” din muntele Athos adusă de la Mănăstirea Sfânta Ana, pictată de un pictor din Sfântul Munte la atelierul de pictură din cadrul Mănăstirii Sfânta Ana. A fost inițiativa mea de a aduce în comuna noastră o astfel de icoană, eu mergând anual cel puțin o dată pe an la Sfântul Munte Athos. O fac pentru mine, pentru liniștea mea sufletească. E bine pe cât posibil să ținem la tradițiile locale, la obiceiuri și la religia ortodoxă pentru că vedeți voi, multe sate sunt aproape părăsite și noi ne dorim pe cât posibil să organizăm cât mai multe evenimente în comuna noastră pentru a atrage lumea și a menție satul cât mai viu. La acest eveniment am invitat primari și preoți din alte localități și împreună cu aceștia au venit persoane și din alte localități. Nu în ultimul rând l-am avut printre noi și pe domnul președinte Iustin Cionca, acesta vine printre noi de câte ori este invitat”.

Copia Icoanei Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare“ va rămâne în Biserica din Hășmaș.

Investiții în învățământ

Aducerea icoanei a coincis cu începutul anului școlar. În această vară, conducerea primăriei a avut mult de lucru pentru ca anul școlar să înceapă în cele mai bune condiții. „Școala de la Hășmaș, în care e inclusă grădinița, clasele I – IV și V – VIII , este inclusă într-un amplu proces de modernizare, pe PNDL2. Se fac lucrări foarte mari, iar ele nu au cum să se încheie odată cu începerea anului școlar. Atunci am fost obligați să găsim spații pentru a începe în condiții bune activitatea școlară. La Botfei vom avea copiii de la grădiniță: cei de la Hășmaș și din Botfei, în două locații. Cei de la Botfei vor intra într-o grădiniță modernă, cu toate condițiile. Copiii au inclusiv dușuri acolo. Copiii de la Hășmaș își vor desfășura activitatea didactică în centrul de zi din Botfei, care a fost deschis în 2015. Ideea înființării unui asemenea centru a fost aceea de a veni în sprijinul părinților care lucrează după masa. Zilnic avem câte 20 de copii, iar activitatea decurge exemplar. În ceea ce privește ceilalți copii, de clasele V- VIII, vor învăța la Agrișu Mic, în fosta școală gimnazială“, susține primarul Cornel Popa.

La eveniment a fost prezent Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. Mă bucur nespus de mult că am fost invitat aici în Hășmaș. Eu de obicei vin cam tot timpul când sunt invitat prin județ. E bine să fii printre oameni, ca să simți pulsul localnicilor. Cei de aici din Hășmaș sunt oameni primitori și gazde bune. După cum poate ați văzut, biserica a fost plină și e bine că lumea încă mai ține la tradiții, credință și obiceiuri”, ne-a declarat Iustin Cionca.

Preotul Paroh Drăgan Marcel Dorin ne-a prezentat icoana: „Originalul Icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare este o icoană foarte veche (sec. XI) aflată la Mănăstirea Dohiariu de pe Muntele Athos. Această icoană este considerată de credincioșii ortodocși a fi făcătoare de minuni. Totuși orice icoană poate fi făcătoare de minuni dacă de rugăm cu credință mare. Prin străduința domnului primar Cornel Popa iată că avem și la noi aici în comună o copie pictată în Sfântul Munte Athos la Mănăstirea Sfânta Maria. La ora actuală în lume există mai multe copii ale acestei icoane dintre care trei în Grecia, una în Georgia și trei în România, cu tot cu cea de la noi făcută și adusă recent.

La ora 14:00 s-a intrat în sat cu icoana, iar la intrarea în sat s-a săvârșit o slujbă scurtă începătoare după care s-a mers în procesiune până la biserica din Satul Hășmaș unde s-a înconjurat biserica o singură dată împreună cu icoana și întreg alaiul de preoți și credincioși. Ajunși în biserică s-a săvârșit Acatistul Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, slujbă la care au participat șase preoți din satele apropiate. La slujbă a fost prezent și președintele Consilului Județean Arad, Iustin Cionca împreună cu primarul comunei Hășmaș Cornel Popa și câțiva primari ai comunelor alăturate. „Icoana va rămâne pentru totdeauna în biserica noastră cu Hramul Cuvioasa Paraschiva din Hășmaș”, a încheiat părintele.

Adrian Cicirean 

 

2 COMENTARII

  1. Adjectivul “unicat” este invariabil. Prima data l-ați folosit corect “unele unicat” dar imediat ați dat cu el in fasole prin sintagma “pictură unicată”.
    A început școala. Nu le dați copiilor motive să creadă că merg degeaba acolo.

    • Dar dumneavoastră când folosiți cuvinte sau expresii la figurat nu obișnuiți să puneți și ghilimelele necesare? Cum adică a dat cu un cuvânt în fasole?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.