„Vocea de Aur” a elevilor români din Ungaria, hotărâtă de arădeni

0
434

La Școala Generală „Lucian Magdu”, din oraşul Bătania (Battonya), s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului național de interpretare vocală intitulat „Vocea de aur”, la care au luat parte peste 30 de elevi de la nouă școli generale unde învață copii ai românilor din Ungaria: Jula (Gyula), Micherechi (Mehkerek), Bătania (Battonya), Chitighaz (Ketegyhaza), Bedeu (Bedo), Pocei (Pocsaj), Leucușhaz (Lőkösháza), Săcal (Korosszakal) și Aletea (Elek).

La evenimentul ce a avut loc vineri, 29 martie 2018, au participat printre alții, Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Marjai Janos, primarul oraşului Bătania; Atilla Rakoczi, Directorul Oficiului Guvernamental (prefectura) Bekes; Emese Tripon, viceprimarul comunei Chitighaz; Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Alexandru Fina, vicepreşedintele AŢRU; Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU; Iulia Olteanu, directorul Școlii Generale din Bătania ; Elena Silaghi, directorul Școlilor Generale comasate din Bihorul-Unguresc (Hajdu-Bihar), Săcal (Körösszakál), Bedeu (Bedő) și Körösnagyharsány; Eva Iova, redactor-şef la săptămânalul „Foaia Românească”; Delia Covaci, redactorul-șef al publicației „Cronica”, Iulia Kaupert și echipa redacțională română a studioului radio-tv din Szeged, ș.a.

Juriul concursului a fost format din muzicieni de la Filarmonica de Stat din Arad și cadre didactice de la licee din Arad.

Juriul a acordat premii și mențiuni pentru fiecare elev participant. La Școala Generală din Bătania, învață în prezent un număr de 126 de elevi, în clasele I-VIII, iar la grădinița de aici primesc educaţie un grup de 48 de copii.

În seara zilei de 29 martie 2019, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la o serată românească organizată de către Autoguvernarea Română din Bekescsaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.